Tariq Shadid is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl.
Net als een koude regenbui, die je ruim van tevoren aan kan zien komen als je de moeite neemt om de lucht in de gaten te houden, is het er dan: het kabinet Balkenende vier.
“Samen werken, Samen Leven”, luidt het motto. De drie politici die het akkoord sloten en de komende vier jaar een leidende rol zullen spelen in de Nederlandse regering waren op de televisieschermen te zien en op de radio te horen. Positieve geluiden zoals “de vonk sloeg over in Friesland” zetten de toon, in een soort van schone lei en frisse start-atmosfeer.
Uiteraard, zoals in ieder compromis, heeft ieder van de lijsttrekkers concessies moeten doen, waarbij de aard van de gedane knievallen geen daverende verrassingen vertoont. De oppositie, met name VVD en SP, speelt het politieke spel van de schampere opmerkingen en uitdagingen over het regeerakkoord uiteraard keurig mee. De achterban van de regerende partijen verwelkomt hartelijk de ‘feel-good’ atmosfeer van de formatievergaderaars. Eindelijk kan Nederland weer even het gevoel hebben, dat het best goed gaat, net als eventjes tijdens de verkiezingscampagnes.
Zelfdeceptie is een alledaags menselijk fenomeen, vaak onderdeel van het psychologische overlevingspakket dat niet alleen individuen, maar ook gemeenschappen tegen interne strijd helpt beschermen. Het beetje dat nodig is om te overleven, kan echter doorschieten naar een vertekend beeld van de realiteit, waardoor het zijn doel als overlevingsmechanisme voorbijschiet.
Uiteraard gaven de verkiezingsuitslagen een teken, dat een meerderheid van de bevolking toe was aan een verandering van het sociale en politieke klimaat. Vanuit de positie van etnische minderheden bezien, bevatte deze uitslag echter een dubbele boodschap. Tegelijkertijd wonnen zowel de linkse als de extreem-rechtse (xenofobe) stroming in het politieke veld fors terrein. Terwijl de politieke nederlaag van onze politica xenofobica Rita Verdonk zeker een opluchting betekende voor de meeste etnische minderheden in Nederland, kregen ze er de rijzende ster van politicus ultra-xenofobicus Geert Wilders voor in de plaats.
Geen van beide stromingen nam echter plaats in de regering – de neo-liberalen van de PvdA konden immers zonder al te veel moeite de neo-conservatieven van het CDA en de Christenunie omarmen.
Kennelijk is er voor de achterban van deze regerende partijen overeenstemming te vinden in een interessante cocktail. Om te beginnen zal niet al te zeer kritisch worden teruggekeken op de door Balkenende 1 t/m 3 gevaren koersen. De boodschap dat het ‘anders’ moet (hetgeen inhoudt, dat er wel degelijk sprake is van erkende kritiek op de voorgaande periode), zich uitend in een socialer, milieu- en mensgerichter beleid, wordt gecombineerd met een rooskleurige blik op de toekomst.
Vanuit een bepaalde hoek bezien, is deze einduitkomst echter tegenstrijdig. Het CDA won de verkiezingen, daarmee is een nieuwe regering onder Balkenende weliswaar voor de hand liggend. Wat echter wel opmerkelijk is, is dat het regeerakkoord tot stand is gekomen, mede op basis van het inleveren van de roep van de PvdA om een parlementaire enquête over Irak. Gaan we dan voor de vierde keer verder met dezelfde premier, terwijl juist door zijn ontwijkende houding en die van zijn partij ten opzichte van een evaluerend onderzoek, vraagtekens zouden moeten rijzen over zijn toetsbaarheid?
Als het zou gaan om een onderzoek, met vage verwachtingen over de uitkomst ervan, zou het misschien nog te begrijpen zijn. Bijvoorbeeld om praktische redenen. Getuige de manier waarop in andere landen de betreffende regeringsleiders door hun volksvertegenwoordigingen zijn aangepakt over de kwestie Irak, is het echter duidelijk dat Balkenende hiermee, met kennelijk breed gedragen algemene instemming, ontsnapt aan een – op zijn zachtst – vervelende deuk in zijn politieke carrière.
Zou de oppositie dit accepteren, dan zou deze collectieve zelfdeceptie vanuit diezelfde hoek bezien wel eens een van de grotere politieke missers in de recente Nederlandse geschiedenis kunnen zijn. Dit niet per se op grond van de gevolgen, maar op grond van het fenomeen dat er aan ten grondslag ligt: de collectieve ontkenning. Een roze bril, tot daar aan toe, maar oogkleppen? Het staat niet zo fraai in de geschiedenisboeken wanneer later wordt opgetekend dat Nederland als één van de weinige landen verzuimde zijn eigen bij het Irak-debakel betrokken regeringsleider aan de tand te voelen.
We besluiten immers om verder te gaan met een drievoudig premier, zonder dat we de moeite durven te nemen zijn vorige handelen met open vizier te evalueren. Uiteraard wil Balkenende het onderzoek zelf liever niet, maar hij zou het toch onbevreesd aan moeten durven, als zijn geweten schoon zou zijn?
Dat de politieke wil om de evaluatie van een kwestie (die in de meeste andere betrokken landen wel plaatsvond) hier echter lijkt te ontbreken, is iets voor iedere Nederlander om bij stil te staan. Hoe staat het eigenlijk gesteld met onze democratie en met ons vermogen tot zelfevaluatie? Wat zegt dit over de rest van ons functioneren als parlementaire democratie? Is de toetsbaarheid van onze regeerders niet één van de kernelementen?
Het kan zijn, dat wie dit leest, denkt: van een mug een olifant maken kunnen we allemaal. Waarom hier zo zwaar aan tillen?
Waarschijnlijk bekijkt degene, die er zo over denkt, de zaak gewoon vanuit een iets andere hoek. Ongetwijfeld veel prettiger, niet?
Tariq Shadid is van Palestijnse afkomst en van beroep chirurg, maar schrijft in zijn vrije tijd al jaren voor de Engelstalige internetkrant The Palestine Chronicle. Ook is hij oprichter en beheerder van de internetsite The Musical Intifadah, en de recente Nederlandstalige release MI Nieuws op docjazz.nl. Verder is hij woordvoerder van de Palestijnse Gemeenschap in Nederland, en lid van het centrale aktiecomité Stop de Oorlog.
28 Reacties op "De Tragiek van de Zelfdeceptie"
Democratie op z’n best. De mensen hebben middels hun stem hun voorkeur laten blijken. Zoals ik al in een andere reactie heb aangegeven is dit politiek bedrijven. Tijdens de verkiezingscampagnes chanteren en snijden de partijleiders elkaars strot. Wanneer het landsbelang in geding staat worden er coalities gevormd, concessies gedaan en handjes geschud. Ik vind daar niks tragisch aan en zelfdeceptie gaat wel heel ver.
Nederland heerlijk land !!!
Deze week was Nederland wer zijn best.
Het land waar mensen ongeacht verschil van opvatting toch manieren vinden om samen te werken.
Daar kunnen alle derde-wereld landen inclusief alle zgn “Islamitische” landen nog wat van leren.
Zelfdeceptie gaat wel erg ver hoor Tariq. Niet zo negatief jongen, het is Vrijdag hoor ;-)
Come on,..add some sugar to your tea. Zo slecht is dat regeerakkoord toch niet ?
Peace & Love,
Aleem Ahmed
PS Nee, ik heb niet op CDA, PvdA of Christenunie gestemd !! lol
Met een dergelijke benadering hebben wij ons land sinds 1945 tot een van de meest welvarende landen in de wereld kunnen
opbouwen. Een land waar mensen die in hun land van herkomst bedreigd worden welkom worden geheten en een nieuwe toekomst kunnen opbouwen.Een land waar veel mensen zich welkom voelen.
Menig land in de wereld zou daar een voorbeeld aan kunnen nemen.
AA goede reactie!!
en nu maar wachten op de reactie van de cultuurrelativisten.
Poldermodel is niet voor niets een Nederlands woord, daar mogen we best trots op zijn.
Zeuren over Irak is zinloos.
Elk weldenkend mens is tevreden dat Saddam gestraft is voor zijn daden
Dat er in de aanloop tot de inval in Irak grote fouten zijn gemaakt is iedereen bekend. waarom daar nog een onderzoek voor laten doen en waarschijlijk een PvdA minister van Defensie in de problemen werken is mij dus een raadsel.Wij hebben een te grote loyalitiet ten aanzien van de VS gehad en hebben daar van geleerd, Punt.
Ondanks deze fouten zou je denken dat weldenkend Irak er nu profijt van zou gaan trekken, maar niets is minder waar. Na de omgeslagen (werkelijk) zwarte bladzijde uit haar geschiedenis, schrijven de Irakezen door hun eigen toedoen een nog zwartere bladzijde.
Ik ben ook, gezien de rol van Nederland , de mening toegedaan dat dit niet een zwarte bladzij in de Nederlandse geschiedenis gaat worden.
Tariq, dat is de door Balkenende geroemde VOC-mentaliteit.
Wij hebben moeite om onze eigen fouten onder ogen te zien. Zo hielden we tientallen jaren lang (en nog steeds eigenlijk) vol dat de oorlog die wij in Indonesië voerden slechts ‘politionele acties’ waren, een binnenlandse kwestie waarbij wat lastige burgers tot de orde geroepen moesten worden. Nog steeds zijn we er emotioneel niet toe in staat om de door Indonesië in 1947 uitgeroepen onafhankelijkheid te erkennen; dat zou tevens betekenen dat we erkennen dat die hele oorlog fout en zinloos was.
Het is natuurlijk fijn dat Hussein weg is. Maar daar was de oorlog niet om begonnen (tenminste, niet op papier). Het ging om massavernietigingswapens en de op handen zijnde vernietiging van Israël en de VS. Die wapens waren er niet en het is maar zeer de vraag of Hussein van plan was Israël aan te vallen. Ging het alleen maar om dictator Hussein die de mensenrechten schond, dan weet ik nog wel een handvol dictators dat nodig uit de weg geruimd moet worden.
We er met open ogen ingetuind. Dat is pijnlijk. Erkennen we dit feit niet, dan zullen we dezelfde fout maken wanneer de VS de aanval op Iran openen.
#3 Vele: Ik geeft toe, er zijn teveel goede dingen op te noemen wat betreft het Westen. Eigenlijk zijn de Westerlingen in bijna alle opzichten meer ‘Moslim’ dan de Moslims zelf. Dat is pas tragedie en zelfdeceptie. Alle goede gewoontes en praktijken van de Islam zijn door het Westen geadopteerd. Van sociale voorzieningen tot mensen en zelfs dierenrechten enz. Het enige waar naar mijns inziens aan schort is moraliteit en geloofsovertuiging.
Max, je bent zelf toch westerling?
#266 Herman Kolkman: Ehmm… Ik was hier in Nederland geboren en opgetogen maar mijn ouders komen oorspronkelijk uit Azië. Ik ben een allochtoon.
Max,
allochtonen kunnen ook gewoon Nederlander zijn hoor. Het is heel makkelijk, je moet alleen een knop in je hoofd omdraaien ;-)
En o ja, als je Nederlander bent betekent dat niet dat je dan geen Aziaat meer bent vind ik.
EN-EN geen OF-OF
Niemand kan bepalen dat je MOET kiezen.
Vele autochtonen accepteren dit niet omdat ze een beetje kortzichtig zijn ;-)
Maar houden van een land is m.i. net als elke vorm van liefde.
Liefde gaat niet op naarmate je het aan meer mensen schenkt. Het is een onuitputtelijke grondstof.
Peace, AA
#10 Aleem Ahmed: Dat is waar. Ik ben gewoon een Nederlander van Aziatische komaf. Yep ben het verder zoals gewoonlijk met je eens. :)
Max
jij als ontkennende westerling geeft zelf aan hoe sociaal wij als westerlingen ons land hebben opgebouwd juist om het feit dat we beseften dat wij niet moesten wachten op een “god”die dit wel voor ons zal doen als hij dat wil, maar gewoon uit menselijkheid dat is past een vorm van een groot moreel gevoel ten aanzien van je medemens
Max welkom in het westen en geniet er van
en maak er gebruik van!! Gezien jouw vrijelijke opmerkingen doe je dat laatste zeer zeker.
#12 vele: Absoluut, dat is ook de reden waarom ik het zo op prijs stel.
prettig weekend!!
#14 vele: prettig weekend! :)
Helmaal mee eens met Tariq
De interessantste opmerking in het bovenstaande vind ik nog afkomstig van “Vele” : “Wij hebben een te grote loyalitiet ten aanzien van de VS gehad en hebben daar van geleerd”.
Graag zie ik één voorbeeld, waar het succesvol doormaken van dit leerproces uit blijkt? Inderdaad, zo een voorbeeld is er niet.
Het duidelijkste voorbeeld dat de Nederlandse politiek *niets* geleerd heeft van het beschamende begin van de 21e eeuw, blijkt juist uit het uitblijven van de parlementaire enquete. En dat deze blinde vlek niet alleen aanwezig is bij politici, blijkt ook nog eens uit de reakties hierboven (tenzij deze dappere dodo’s hier met hun schuilnamen ook politici zijn, dat zou nog eens een goede grap zijn).
Dit ‘zelfbedrog-poldermodel’ is misschien goed voor het gezamenlijk bouwen van dijken, maar dat Nederland onverminderd achter het maniakale Bush-regime aan zal blijven hollen, is er ook een gevolg van. Bovendien gaat het nogal ver om zelfs trots te zijn op dit fenomeen, alsof het een exclusief Nederlandse uitvinding is. Over de grens komt het ook veel voor, heet het gewoon struisvogelpolitiek, en worden regeringen er zelden, zoals hier, voor beloond door hun volk.
Het verdient aanbeveling de uitstekende bijdrage van Hendrik-Jan over de VOC-mentaliteit nog eens goed te lezen, en op die grijze massa te laten inwerken.
#17 Tariq Shadid: Nederland en het Westen zijn niet alleen afhankelijk van Amerika maar ook loyaal. De Amerikanen hebben Nederland van de Nazi’s bevrijd tijdens de Tweede Wereldoorlog, tegen het totalitaire communisme beschermt en met het Marshallplan oftewel European Recovery Program (ERP) Europa economisch wederopgebouwd. Alles wat Europa vandaag de dag is heeft ze enigszins aan de Amerikanen te danken.
Max: het lijkt net alsof je me iets probeert duidelijk te maken. Nadat je deze overbekende historische feiten hebt opgesomd, is het handig als je de relevantie van deze gedane zaken voor het heden duidelijk maakt. Of denk jij werkelijk dat het om loyaliteit gaat?
Deze ‘loyaliteit’, een vorm van moraliteit die dan opeens de kop opsteekt, terwijl in de rest van de internationale politiek moraliteit consequent de laagste prioriteit krijgt, is een veel minder geloofwaardig excuus dan de handelsbelangen in de 21e eeuw als werkelijke drijfveer voor de blinde volgzaamheid van de ‘neo-nerds’.
Als Europa (waaronder Nederland) in het verleden wil blijven leven, voorspelt dit weinig goeds voor de toekomst. Het beste recept, om deze dwaling vooral door te zetten, is achter Balkenende aan te blijven hollen, die volgt immers de VS als automatisme, zonder dat er een hersencel bij betrokken wordt. In Amerika zelf (laat staan in de rest van de wereld) wordt het beleid van Bush in de politiek scherp bekritiseerd; in Nederland alleen in de huiskamers en kroegen, en af en toe door sommige kamerleden die dan vervolgens nul op het request krijgen. Wakker worden …! ;)
#19 Tariq Shadid: Ik ben het wat dat betreft wel met je eens. Je moet niet vergeten dat de CDA vele overeenkomsten heeft met de Republikeinen in Amerika. Nederland als een welvarend land, dient een soeverein land te zijn waarin er openlijk tegen onrecht wordt uitgesproken. Er dient niets boven gerechtigheid te zijn, ook geen immorele loyaliteit. Dat is tragedie en zelfdeceptie.
#19 je hebt het zelf al aangegeven “handelsbelangen”. gerechtigheid, gelijkheid zijn het motto van het democratische westen helaas wordt dit overboord gegooid zodra de economische belangen in het geding zijn en men veranderd in een huigelachtig hypocriet kruisvaarder.
Het is nogal arrogant om te stellen dat diegene die niet voor een parlementaire enquete over dit onderwerp is, wakker moet worden.
Alsof het iets had uitgemaakt wanneer Nederland de VS niet had gesteund. Alsof het iets uitmaakt of Nederland nu een enquete gaat houden. Antwoord is tweemaal NEEN.
De VS heeft een onder Bush junior enigzins gevaarlijke buitenlandse politiek bedreven, zoals Poetin onlangs terecht aangaf in een speech. Maar feit blijft dat de VS en Europa altijd bondgenoten zullen blijven. Daar ben ik reuze blij mee, want tien keer liever de Amerikanen als vriend dan de Russen of Chinezen.
”Waarschijnlijk bekijkt degene, die er zo over denkt, de zaak gewoon vanuit een iets andere hoek. Ongetwijfeld veel prettiger, niet?”
Het is inderdaad veel prettiger!
#17 Tariq Shadid
Zo snel gaat alles niet mijn beste maar kijk naar bijvoorbeeld het regeerakkoord.
Wie hier, realiseert zich, dat Nederland in de wereld economisch al jaren binnen de top tien staat? Dat minderwaardigheidscomplex slaat dus nergens op, in de 21e eeuw wordt hoe ‘groot’ je bent in hoofdzaak bepaald door je economie. Bovendien heeft Nederland, veel dichter bij huis, gelijkgestemde en cultureel zeer vewante Europese grootmachten om verbonden mee te sluiten, en toch sterke vrienden te hebben. Dat ten aanzien van het eerste postulaat van Sjaak.
De blinde vlek zit hem echter vooral in het tweede postulaat: alsof het wat uitmaakt of Nederland nu een enquete doet. Ja dus. Dat maakt heel veel uit, niet voor Irak, maar wel voor Nederland. Het feit dat er een reeks van vergelijkbaar moeilijke beslissingen aankomt, zoals nu met de dreigende taal richting Iran, moet de urgentie hiervan zeer duidelijk maken. Het is compleet onlogisch, om dezelfde mensen die er de vorige keer de fout mee ingingen, er zonder voorafgaand onderzoek gewoon weer de regie over te geven. Een simpel, gezond, Hollands principe. Nu nog de naleving ervan.
@ Tariq
Ik kan je voor beide punten volkomen gelijk geven, maar uiteindelijk schiet Nederland er niets mee op. Conclusies die uit de eventuele enquete zullen komen zullen weinig opleveren. Dat heeft zelfs w Bos toegegeven door de harde eis voor een enquete te laten vallen bij de vorming van het nieuwe kabinet.
En de VS zal het aan de spreekwoordelijke kont jeuken of Nederland de Irak-oorlog zou steunen of niet. Achteraf blijkt dat in de ‘Nederlandse regio’ in Irak de bevolking enorm tevreden was met de Nederlanders. Zo heeft elk nadeel weer zijn voordeel.
‘Zelfs’ Wouter Bos? Hij hield de kwestie uberhaupt alleen op tafel om gewicht te houden in de onderhandeling. Dat hij het ’toegeeft’ is gewoon onderdeel van diezelfde onderhandelingsstrategie. Kijk maar eens naar wat Aleid Wolfsen in de uitzending (link) zegt over het belang van de parlementaire enquete – dat is nou helder denken en spreken! Maar ja, voor ‘doen’ moet je nu eenmaal niet bij de PvdA van vandaag de dag zijn. ‘Last-minute U-turn’ is nu eenmaal de stijl daar, dat zien ze als politieke bedrevenheid, maar het begint wel op te vallen.
In de waanzin van deze vroeg-21e-eeuwse turbulentie, hakt de Nederlandse regering, kabinet na kabinet, haar blik gericht op de moslims, stukje bij beetje het democratische raamwerk van deze samenleving aan mootjes.
De link werkt niet, maar ik kan me het linkse gebral van dhr Wolfsen wel enigzins voorstellen. Niet boeiend en zeker niet betrouwbaar, want ook hij steunt de nieuwe regering. Zogenaamde principes laat de rooie kliek vallen voor macht.
Maar dat is niks nieuws onder de zon. CDA, VVD en de PvdA hebben alledrie dezelfde trekjes. Constant toneelstukjes voeren en ondertussen de macht onder elkaar verdelen. Daarom is het ook zo jammer dat Pim vermoord is door Volkert in opdracht van ……………………………………… (dezelfde drie partijen???)
@27: Sjaak, de bewering dat Pim in opdracht van of in overleg met politieke partijen zou zijn vermoord is wel een heel populistische oppering. Kun je dit onderbouwen met juridisch bewijs? Of op een andere manier bewijzen zonder te suggereren? Mij is namelijk niet bekend dat Volkert iets dergelijks heeft toegegeven of zelfs maar laten doorschemeren. Dat er boze tongen zijn die dergelijke insinuaties uiten is een gebeuren die we naast ons laten liggen, het is immers geen waarheid, net als uiteindelijk toch is gebleen dat de wereld rond is en niet plat.