Voorpagina Ervaringen

Wijblijvenhier.Zweden – vr 8 dec

Faisal houdt een dagboek bij over zijn reis naar Zweden samen met de Meiden van Halal.

08:30 We hebben maar ongeveer vier uur geslapen, toch zijn we uitgerust. De dag is weer helemaal vol gepland met interviews en presentaties. We pakken vandaag de metro in plaats van taxi.


Stockholm Centraal Station

10:00  De eerst bijeenkomst is met een comité van de ministerie van Cultuur. Dit team is gericht op het multiculturele vraagstuk. Na de presentatie over de Meiden van Halal komen er veel vragen van de aanwezigen. Waar halen jullie de moed vandaan? Hoe denken jullie ouders hierover? …

Ivonne, de voorzitster is onder de indruk en spreekt vol lof over de meiden. “You are precious”. In het gezelschap is ook een Nederlander aanwezig die al 5 jaar hier woont. Hij vertelt erg gelachen te hebben. Er zijn 300.000 moslims in Zweden, maar volgens hem durft niemand dit hier te doen, mocht dit wel het geval zijn dan zou het zeker aanslaan. Ik vertel nog wat over wijblijvenhier.nl, de moslim van het jaar verkiezing vinden ze heel leuk en ze gaan vanavond allemaal de site checken ondanks dat het in het Nederlands is.

11:45 Ik kan niet veel vragen behandelen want ik moet weg naar de moskee voor het Vrijdagsgebed. Hier sta ik er alleen voor en ga per metro naar de moskee. De moskee is te vinden midden in de stad, met minaret en koepel. Het gebouw is prachtig van binnen en de moskee is helemaal vol. De preek word in het Arabisch gegeven en door dezelfde imam vertaald in het Zweeds. In Nederland moeten ze dat ook gaan doen, veel jongeren zijn het Arabisch niet machtig, de vertaling is daarom een uitkomst. In de avond ontmoeten we uitgebreid de mensen van moskee.


Zaid Ben Sultan Al Nahyans Moskee


Receptie moskee

14:00 We zijn weer herenigd. De meiden hebben bij het ministerie Libanees gegeten en zijn zo aardig om wat voor mij mee te nemen, ingepakt in servetjes en afgesloten met een stuk plakband. We gaan naar het radiostation van Stockholm en daar werk ik alles naar binnen. Moge Allah deze meiden zegenen.

Ook hier weer presentaties en vragen, ze zijn aardig onder de indruk van FunX. Sinds kort hebben ze een nieuw radiostation en ze denken eraan om dezelfde weg in te slaan als FunX die bij ons in Nederland al in 4 steden zit.

16:30 Het is nog steeds wennen met het zonlicht hier, het lijkt net alsof het tien uur in de avond is. En of dat niet gek genoeg is, leert Hajar mij Spaans tijdens het wachten op de bus. Eens kijken wat ik heb onthouden, we zijn begonnen met de persoonlijke voornaamwoorden: yo (ik), tu (jij), el (hij), ella (zij), nosotros (wij), vosotros (jullie), ellos (zij). We beginnen ook meteen met het vervoegen van werkwoord, wat het eerst binnenkwam bij haar is het werkwoord: doden. Ik bespaar jullie dit, ik heb niets geleerd wel ben ik anders gaan denken over deze (on-)schuldig ogende Marokkaanse dame die weg is van Spanje. 


In het restaurant

17:00 Jihad vergeet nooit haar hoofddoek op haar hoofd, maar alles wat in haar hand belandt, raakt zoek. We horen van Hajar dat de handschoenen het laatst zijn gesignaleerd in het restaurant van gisteren. Nou, ik hoop dat ze daar liggen. “Anders moeten we aangifte doen van vermissing”, aldus de verdrietige Jihad.

We komen aan in het restaurant. De serveersters zeggen een handschoen gevonden te hebben, tot blijdschap van Jihad. Maar waar is de tweede? De serveerster maakt een paar rare handbewegingen onder de bank en komt te voorschijn met een rode handschoen. Wat een toeval. “Duidelijk hoe goed ze hier schoonmaken”.

We gebruiken het moment om een kopje thee te drinken.  Ik neem een typisch Zweeds smaakje genaamd Suderblanding, heerlijk.

Ik ga weer naar de moskee, maar nu samen met de meiden. Onderweg kijken zij nog in een Zweedse roddelkrant, dat zorgt voor enige vertraging. Iets later zijn we aangekomen. We worden ontvangen door 2 dames en 3 heren van Sveriges Unga Muslimer, met 4000 leden de grootste moslim jongerenorganisatie van Zweden. Onder de moskee is een restaurant genaamd Al Madinah die via de gebedsruimte te bereiken is, wij volgen de geur van de halal kip. Na de introductieronde stond het eten klaar, van humos tot kebab. Na twee dagen vegetarisch zijn kon de dag van Jihad niet meer stuk.We vallen meteen aan. Hier moet ik gek genoeg aan Esmaa denken.


Moslim jongeren uit Zweden


Jihad houdt van kebab
 
Het eten is verrukkelijk en het gesprek heel aangenaam. Deze jongeren organiseren jaarlijks een 4-daagse conferentie waar 1000 jongeren uit Zweden en omgeving op afkomen.  Ze vertellen over hun situatie en die lijkt aardig hetzelfde als die van ons in Nederland: Als Zweedse moslims een zo prettig mogelijk leven lijden met alle andere mensen. Juist omdat we deze jongeren zo goed begrijpen, kunnen we er ook erg om lachen, hoe serieus het ook is.

Na twee porties is de tijd aardig verstreken en worden wij – zelfs hier – door de restauranthouder vriendelijk doch spoedig verzocht het pand te verlaten. We krijgen van Mohammed,  vice-voorzitter van de organisatie, een rondleiding door de moskee. Het mooie aan deze moskee is dat het heel open is. Vrouwen en mannen lopen via dezelfde ingang naar binnen en vanaf daar scheiden de wegen. Kinderen rennen overal in de rondte en maken kapriolen. Op dit tijdstip zoveel mensen in een moskee zien is zeldzaam in Nederland.


Mohammed en Ramzi


Kinderen in de gebedsruimte

De gebedsruimte is een voormalige energiecentrale en gerenoveerd in de vorige eeuw. De moskee is geopend in het jaar 2000 op de nationale dag van Zweden, kon niet beter. Er zijn nog veel onderdelen te zien van de centrale, die mochten niet worden verwijderd omdat ze vallen onder de monumentenwet. Zo zie je op het plafond de rails van hijskranen en zijn er historische deuren die niet meer geopend worden.

We kunnen hier de hele dag blijven praten en kijken maar dat kan niet, we worden namelijk door de receptie vriendelijk doch dringend verzocht het pand te verlaten. We nemen meteen afscheid.

We hebben een hele leuke tijd achter de rug en het is prachtig om mensen te ontmoeten van dezelfde religie. Jihad heeft hier een warm en sneller kloppend hart aan overgehouden. Het feit dat we zo ver van huis zijn en vreemden ons warm verwelkomen is bewonderenswaardig.  Het is een kick die het met zich mee brengt en een toefje op Zweden. Deze ontmoeting alleen al is goud waard. We hopen ze  in de toekomst weer te zien.


Rondleiding


Gezellig

22:00 Even langs de supermarkt om tubes chocolade en karamel mee te nemen voor mijn collega. Jihad vindt het nog prettig om tien zakken Zweedse snoep te kopen.s Er zit niets anders op dan te gaan slapen.


Islamitisch spelletje


Nederlandse dames samen met Zweedse


Jihad Alariachi


Winterlaarzen


v.l.n.r.: Jihad, Hana, Hajar, Benjamin & Faisal

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal