Voorpagina Cultuur

Mastoura Al Ahmadi rust in vrede

Inna lilLahi wa inna ileyhi radji’oen. Tot God behoren wij en tot Hem is de terugkeer: de Saudische dichteres Mastoura al-Ahmadi is afgelopen maandag op 35-jarige leeftijd overleden aan hartproblemen in het King Fahd Ziekenhuis in Medina.

Al-Ahmadi werd bekend toen ze deelnam aan een populair tv-programma op het Abu Dhabi Channel. Het programma,  “Dichter van een miljoen” is een Idols-achtige poëziewedstrijd waar de  flink diverse Arabischtalige dichters aan mee deden. Al Ahmadi haalde uiteindelijk de halve finale, maar vreemd genoeg kom ik al youtubend toch geen beeldmateriaal van haar tegen. En dat is jammer, want ik wil toch wat poëzie uit die show laten zien en horen.

Een andere dichteres, Hissa Hilal die onder de naam Remeya mee deed, werd uiteindelijk derde met niet mis te verstane maatschappijkritiek, gekleed in stemmig zwarte niqaab. Hiervoor kreeg ze overigens geen boete  – die krijg je daar waarschijnlijk alleen als je er géén draagt. Wat dat betreft lijkt Nederland wel ’n beetje op Saudi-Arabië maar dan andersom. Of binnenstebuiten of zo. Enfin, van deze krachtige dichter was gelukkig wel een mooie video te vinden:

Overigens vond ik ook een mogelijke vertaling van bovenstaand gedicht, geen idee of deze klopt, aangezien ik pas bij niveau 2 van mijn Arabische cursus ben:

I have seen evil from the
eyes of the subversive fatwas in a time
when what is lawful is
confused with what is not lawful;

When I unveil the truth,
a monster appears from his hiding place;
barbaric in thinking and action, angry and blind;
wearing death as a dress and covering
it with a belt

He speaks from an official, powerful platform,
terrorising people and preying
on everyone seeking peace;
the voice of courage ran away and the
truth is cornered and silent,
when self-interest prevented one from
speaking the truth.

Het schijnt overigens geen eenvoudige competitie te zijn geweest, aangezien er ruimschoots geput werd uit traditionele vormen van poëzie  van de Bedoeïenen met gedichten van soms wel meer dan 15 flinke coupletten. Dat is andere koek!

Afgelopen maandag is ze begraven op de beroemde Al Baqee begraafplaats te Medina, de stad waar ze vorig jaar nog haar gedichten ten gehore bracht tijdens de ‘eid-vieringen. Moge Allah s.w.t. haar barmhartigheid tonen.

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van