Voorpagina Algemeen

Doc Jazz krijgt Music Blog Award

Onze eigen Palestijnse Tariq Shadid van Nederlandse bodem staat bekend om zijn niet aflatende inspanningen voor de vrijheid van zijn eigen mensen. Nu heeft een grote Amerikaanse website die concert- en sporttickets verkoopt, Clickitticket.com, zijn inspanningen beloond met een award!

‘Doc Jazz’, zoals hij zichzelf noemt, onderhoudt al meer dan tien jaar een activistische website genaamd de ‘Musical Intifada‘, waar hij zijn eigen muziek publiceert, en zeer regelmatig ook zijn Engelstalige artikelen plaatst samen met nieuwtjes over de Palestijnse zaak.

De muziek van Doc Jazz is een mengsel van verschillende stijlen van popmuziek, met een ‘jazzy flavor’. Zelf noemt hij het ‘jazz-pop’, maar als je naar de muziek luistert, zie je dat de stijlen variëren van Arabische muziek tot rock en van ballads tot funky tracks, en teksten in drie verschillende talen: Engels, Arabisch en ook Nederlands.

Clickitticket deelt eens in de zoveel jaar een award uit voor muzikanten in verschillende categorieën. Samen met Doc Jazz kregen negen andere artiesten in de categorie Jazz/Funk een eervolle vermelding. In de komende weken zal Clickitticket deze winnaars in de spotlights gaan zetten, maar ze staan inmiddels al op de website.

Als je de motivatie op Clickitticket leest zie je dat Doc Jazz de music blog award vooral heeft gekregen voor de wijze waarop hij zijn muziek koppelt aan het uitdragen van zijn boodschap. Hierbij gaat het om de combinatie van teksten, muziek en artikelen. Terecht worden zijn teksten beschreven als ‘influential’ (op Facebook heeft de Doc Jazz pagina al meer dan 16 duizend leden) en wordt vooral de passie in zijn artikelen, muziek en songteksten als een sterk punt naar voren gehaald.

Het zal niet gauw gebeuren dat een mainstream Amerikaanse website op een dergelijke wijze een zo toegewijd Palestijns product op een voetstuk zet. Mede om deze reden is de benoeming opmerkelijk,  en tegelijk ook een positief teken dat de inspanningen van Tariq Shadid en andere pro-Palestijnse schrijvers, muzikanten en andere artiesten er toch toe hebben bijgedragen dat de overwegend pro-Israëlische mainstream massa in het Westen zich langzaam maar zeker toch begint open te stellen voor het Palestijnse geluid.

Wat dat betreft is er in Nederland nog een lange weg te gaan. Authentieke Palestijnse geluiden krijgen hier immers zelden een podium. Desondanks mogen wij trots zijn op onze Palestijnse Nederlander en wensen wij hem veel succes toe met zijn ongetwijfeld voortdurende strijd. Mabrook, and keep them coming Doc!

Rachid Eznaden schrijft sinds 2011 voor Wijblijvenhier. Hij is eindredacteur met als speciale aandachtsgebieden integratiebeleid, buitenlandse politiek, literatuur en islamitische geschiedenis van Europa. Verder staat Rachid bekend als boekenwurm. Voor de meeste WBH-ers belichaamt hij de Wijblijvenhier-bibliotheek. Heeft een schrijver achtergrondinformatie nodig voor zijn stukken, dan tovert Rachid binnen no time een aantal titels tevoorschijn. Tot slot: Rachid recenseert graag. Waar deze interesse vandaan komt, Joost mag het weten. Misschien is het wel zijn tegendraadse houding: waar over het algemeen steeds minder wordt gelezen, gaat hij juist meer lezen.

Lees andere stukken van