Voorpagina Algemeen, Opmerkelijk

Slimme Turken

Enkele maanden geleden werd ik door een Turkse man op straat aangesproken. Hij was van bovengemiddelde leeftijd, had een snor en was op zoek naar een autogarage. Er zat toevallig een autogarage in de straat, bemand door een Marokkaanse automonteur. De garage was voorzien van alle gemakken: ze hadden een krik, schroevendraaiers en hamers. De Turkse man zette drie stappen naar binnen en vroeg in het Turks: ben je Turks? De Marokkaanse automonteur moest de man met snor helaas teleurstellen. De oude Turkse man zette zijn drie stappen  met terugwerkende kracht naar buiten.

De Nederlandse overheid wil dit gedrag echter uitwassen, integreren is het credo. Turkse oudkomers dienen alsnog in te burgeren om de Nederlandse taal, normen en waarden ingeprent te krijgen. Ze werden daarom massaal opgeroepen om in schoolklassen uitgelegd te krijgen dat we hier in Nederland van homo’s, tulpen en Marokkaanse automonteurs houden. In het geval hen dat in de laatste 50 jaar nog niet was opgevallen. Ze dienden zich tevens over belangrijke vraagstukken te buigen:

Welke traditie is in de vorige eeuw ontstaan?

  1. Oudejaarsconference
  2. Vuurwerk afsteken
  3. Oliebollen afsteken

Wat even op zijn Oost-Indisch werd vergeten was een associatieverdrag tussen Turkije en Nederland. Turken kwamen er namelijk achter dat ze niet verplicht hoeven in te burgeren. Ook de rechter kon geen waterdichte discriminerende rechtvaardiging vinden om Turken anders te behandelen dan Zuid-Koreanen, Bulgaren en Polen. Sommige Turken nemen echter geen genoegen met de uitspraak. Ze vinden namelijk dat een proces zonder materiele en immateriele schade geen echt proces is. Een vergoeding mag dus niet ontbreken.

Er volgden reacties. Nederland reageerde verbolgen. Want, zo stellen experts van het type Rita Verdonk, ‘de Nederlandse taal is essentieel om te slagen in de maatschappij’. Het type Rita Verdonk gaat zelfs een stapje verder en noemt mensen die de Nederlandse taal niet in een schoolklasje willen leren dom. Het type Rita Verdonk stelt verder dat ze hier niet thuishoren en vraagt ze om hun biezen te pakken.

Enfin. Zolang Turken gewoon netjes hun belastingcentjes betalen, de vaderlandse normen respecteren én handelen binnen de kaders van de wet zijn ze in essentie geslaagd. Als ze de taal niet wensen te leren, dienen ze de beperkingen die het met zich meebrengt te accepteren. Het ironische is dat ik die mensen niet hoor en zie klagen, de mensen die het Nederlands wél beheersen daarentegen: buitenproportioneel veel.

Ik kan me bovendien geen grotere contradictie voorstellen van enerzijds een overheid die beweert dat Turken zonder inburgeringscursussen nauwelijks kunnen slagen in de maatschappij. En anderzijds moet diezelfde overheid met lede ogen aanzien dat ze door diezelfde Turken op een juridisch koekje van eigen deeg getrakteerd wordt. We kunnen blijkbaar nog veel leren van die slimme Turken, meer dan we denken. Rita.

Abdelkarim. Voormalig hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl. Documentairemaker. Is geboren in de Zeeuwse contreien en wist al op vroege leeftijd dat het boerenleven niet voor hem was weggelegd. Hij besloot om zijn hooivork aan de wilgen te hangen, de koeien vaarwel te zeggen en zijn geluk te beproeven in Rotterdam. Hij studeerde Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam, was als journalist werkzaam bij de VARA, columnist voor KRO Hemelbestormers en Joop.nl, praat graag tegen vreemden, schaamt zich slechts voor zijn tenen en hoopt dat zijn levensmotto ooit de geschiedenisboeken ingaat: "Als je een geit een jurk cadeau geeft, weet je nooit wat er gebeurt"

Lees andere stukken van Abdelkarim