Voorpagina Spiritualiteit

Het geloof verzet bergen

If the lord were found by bathing and washing, He would be found
By frogs and fish.
If the lord were found by having long hair, He would be found
By sheep and goats.
If the lord were found by staying awake all night, He would be found
By the cuckoo.
If the Lord were found by being celibate, he would be found
By gelded oxen.
The Lord is only found by those, Bahu, whose intentions
Are good.

( Death before Dying – Sultan Bahu)

Het meer is in de winter groot en troebel, donker en vies. Maar als er genoeg bladeren van de boom zijn gevallen, verandert het meer in een helder stukje water. Het meer ligt verborgen in ons hart, het hart van de gelovige. Wie is de gelovige? Wie is die vrouw? Wie is die man? Wie is dat kind? Wat moet God gedacht hebben bij het maken van het hart? Het maken van Zijn huis.

Iedereen heeft een hart, iedereen heeft de wil om te geloven. Het geloof om wat van je leven te maken, het geloof om een ander lief te hebben, het geloof om te geloven. Hadden we Ghandi gekend zonder zijn geloof in vrede? Of Martin Luther King zonder zijn geloof in vrijheid. Geloof is in ieder van ons aanwezig. Ik zie ze dansen, de twee extremen. Elke dag.
Ik zie een jonge martelaar overlijden in de naam van het geloof. Ik zie een kunstenaar met een stukje klei zijn geloof waarmaken.

Het geloof brengt ons vele paden, extremen en anti-extremen. Ik zie ze lachen, de jehova getuige en de rabbijn. Ik zie ze tranen de Imam en de Humanist. Waar zouden we in geloven als we niet konden geloven? Waar zouden jij en ik dan zijn?

Het geloof biedt de mens zekerheid in een wereld vol onzekerheden. De mens is snel geneigd om af te dwalen van het pad dat het geloof aanlegt. Als het geloof in een mens zijn climax bereikt, dan is hij of zij niet te verleiden door afwijkende invloeden. Het volgende Koranische Vers geeft in feite de staat weer van een ware gelovige:

’tegen het kwaad van de stiekeme influisteraar, die de mensen in hun binnenste influistert..’

(S:114:4)