Voorpagina Spiritualiteit

Een verlangen naar bezieling

Wie van jullie ervaart tijdens het gebed wel eens een intens en onverklaarbaar gevoel? Zijn jullie tijdens het gebed ook zo gefixeerd op God, dat alle wereldse gedachten abrupt tot een einde komen? Ik benijd de persoon die vol met bezieling contact kan leggen met de Almachtige. Een persoon die zo geconcentreerd is op de liefde voor zijn Barmhartige, dat hij één en al spirituele energie uitstraalt.

Als men zich verdiept in de Islam, dan is er naast het vaste land (waar wetten en regels gelden) ook een enorm oceaan, waar spirituele dieptes het water aantrekkelijk maken. Naast de theologische bagage is een spirituele reiniging onontbeerlijk voor een ware Gelovige. Waarom denk je dat Mevlana Jelaluddin Rumi, ondanks zijn enorme theologische kennis, de voeten kuste van zijn Spirituele Gids, Shams van Tabriz? Over deze bezieling heb ik het. De totale overgave…

Ik ben de routine spuug- en spuugzat. De handeling zou niet moeten komen vanuit het verstand, maar vanuit het diepste van het hart. Helaas heeft mijn hart nog niet de controle over de handelingen die ik verricht. Wie van jullie, voelt het hart continu het goddelijk bloed pompen? Deze inspirerende ‘Waliyullah’ (Vriend van God) in ieder geval wel:

The heart is deeper than rivers and oceans, who knows what lies in the heart?
Within it are boats, within it oars, within it boat-poles and boatmen.
Fourteen levels has the heart, where love has pitched its tent.
Those who are the heart’s confidants, Bahu, only they recognize the Lord.

(Sultan Bahu)