Nog geen twee jaar geleden heb ik een reis van Damascus naar Istanbul gemaakt, die mijn leven heeft veranderd. Damascus was ongetwijfeld mijn favoriet, een stad vol met verhalen en prachtige mensen. In de stad was ik ook getuige van fasinerende mehfil-e-sama’s, religieuze bijeenkomsten waarin het luisteren (naar nasheed, gedichten, recitatie) centraal staat, al dan niet met muziek.
Sinds die tijd ben ik in Nederland op zoek geweest naar iets dergelijks, afgelopen weekend was het dan eindelijk raak. Het Muziektheater Amsterdam had een grootgewicht voor twee dagen uit de islamitische muziekwereld binnengehaald: Sheikh Hamza Shakkûr & Ensemble Al-Kindi ‘The Whirling Dervishes of Damascus’.
Sheikh Shakkûr is koorleider van de Umayyad moskee in Damascus, één van de grootste en oudste moskeeën op de wereld. Muzikale begeleiding komt van de Emsemble Al-Kindi, bestaande uit Turkse en Syrische muzikanten met aan het roer de tot islam bekeerde fransman Julien Jâlal Eddine Weiss. De groep is verbonden aan de soefi-orde van de Mawlawiyya orde, de orde van Mewlana Rumi, derwisjen zijn in dat geval onmisbaar. Vanavond dus Turks klassiek muziek met Syrische invloeden, een goed recept voor een mooie avond.
Tijdens de inloop valt het me meteen op: geen één hoofddoek te bekennen of iemand die lijkt op een moslim. Vreemd, wat brengt deze mensen dan hier? ‘Ik was vorig jaar in Damascus’ verteld mijn buurman aan de linkerkant, ‘en daar waren derwisjen in een restarant, en dat vond ik prachtig, wil ik vandaag weer meemaken’.
Dertien man komt het podium op, met genoeg ruimte over voor de 5 derwisjen. Sheikh Shakkûr, een opvallend grote man, begint – zoals het hoort – met een quranrecitatie. Zijn gekleurde bas-stem brengt meteen een warme sfeer in de zaal. Na het woord van God worden er vredeswensen gestuurd naar de geliefde van God: de profeet Mohammed (vzmh). Direct erna beginnen de lofliederen gecombineerd met de dhikr van Allah.
Na een aantal lofliederen begint het eentonig te worden, solo’s van de muzikanten zet dit meteen recht. Na een dafh-spel was het de beurt aan de fransman. Door het bespelen van de qanun als het smeren van een verrukkelijk broodje pindakaas laat hij horen waarom hij tot de besten gerekend mag worden. Een applaus uit het publiek blijft niet uit.
In het begin draaien er twee derwisjen in witte gewaden om hun as, tegelijkertijd reciteren ze Allah. Hiermee symboliseren ze de schepping van Allah(swt), van de moleculen tot aan de planeten die ook om hun as draaien. Ook willen zij hiermee één worden met Allah en tollen daarom eindeloos om hun eigen as. In Mekkah lopen er continu mensen om het huis van Allah (de Ka’bah). In dit geval maken deze mensen hun eigen hart tot Het Huis van Allah en doen dan de tawaaf om dat Huis van Allah. Deze vorm van meditatie is eigen aan de Mawlawiyya orde. Later op de dag zijn het al vijf derwisjen, prachtig om te zien, al vraag ik me altijd af waarom ze niet duizelig worden.
Sheikh Shakkûr zingt bekende lofliederen waaronder de qasida burda, tala’al badru en salawat kamaliya. De ney (rietfluit) was prominent aanwezig. Mewlana Rumi (ra) hield erg veel van de ney, in de eerste verzen van zijn boek Masnavi legt hij uit waarom.
Listen to the reed (flute), how it is complaining!
It is telling about separations,
(Saying)
"Ever since I was severed from the reed field, men and women have lamented in (the presence of) my shrill cries. (But) I want a heart (which is) torn, torn from separation, so that may explain the pain of yearning."
Voor degenen die het niet meteen begrijpen, de ney staat als metafoor voor de ziel van de mens, deze is namelijk ook gescheiden van zijn thuis (zijn schepper Allah).
Twee uur later wordt het concert beëindigd met een smeekbede en dan nog muziek. Met een daverend applaus word hierop gereageerd uit het publiek. Sheikh Shakkûr zegt nog iets in het Arabisch en Julien bedankt in het Engels nog iedereen. Hiermee is het concert tot een rustig einde gekomen en tijd voor mijn vriend om vragen te beantwoorden van de buren die een aantal religieuze handelingen niet begrijpen.
Een dergelijk concert in Nederland is niet gebruikelijk. Net als de overleden Nusrat Fateh Al Khan hebben Sheikh Shakkûr en Julien vandaag bewezen dat islamitisch muziek en zang niet voor moslims alleen toegankelijk is. Dit neemt niet weg dat ik meer moslims heb willen zien, velen van hen zijn namelijk ook vergeten dat er een belangrijke spirituele deel in de islam is waar dit soort bijeenkomsten op zijn gebaseerd. Wellicht komen die de volgende dag.
Sheikh Hamza Shakkûr & Ensemble Al-Kindi, 13 januari 2007, Het Muziektheater Amsterdam
13 Reacties op "Sheikh Shakkûr & Ensemble Al-Kindi"
Ik had er graag heen willen gaan, had zelfs al kaartjes gereserveerd, uiteindelijk toch niet gegaan omdat niemand mee wilde :-(
Ik ben het met je eens dat het besef bij moslims moet groeien dat de Islam ook op spiritueel gebied veel te bieden heeft…voor mij is het spirituele gedeelte veel interessanter dan ‘het andere gedeelte’.( weet even niet hoe ik het moet noemen)
Ach ja, volgende keer beter Inshallah.
Salaam,
Het was idd prachtig en een zeer mooie spirituele ervaring.
Faisal, jij schreef: “Tijdens de inloop valt het me meteen op: geen één hoofddoek te bekennen of iemand die lijkt op een moslim”
mss had je iets beter moeten kijken, want ik (met hoofddoek :)) was er ook en meerdere met mij. Alhoewel we natuurlijk wel in de minderheid waren. Daarnaast zijn moslims niet altijd aan hun uiterlijk te herkennen!!
slm
Rahma
Ik moet bekennen dat ik ook door het dolle heen ben wat betreft spiritualiteit in de Islam. Het is een vak apart. Rumi en de zijnen zijn voor mij een boegbeeld van de mildheid en liefde binnen de Islam. Rumi bewijst dat de stugheid van mensen doorbroken kan worden door het koesteren van hartstocht en passie binnen de Islam. Ik zal in het vervolg idd ook meer van mijn wereldse tijd opofferen aan innerlijke verrijkingen en zelfbewustwording. Een goede reminder en tip Faisal.
Djazaak’Allah voor je verslag. Zelf ben ik zondag geweest en ik vond het een hele mooie bijeenkomst.
De muziek was prachtig, de sjeich heel indrukwekkend (hij had mashallah echt een mooie stem) en het was uitgesproken islamitisch met alle klassiekers die ze idd zongen.
Overigens zag ik op zondag wel redelijk wat moslims (althans, voor zo’n concert/theatergebouw). Er waren een aantal dames met hoofddoek, een Turkse familie en een Surinaamse familie.
Wat mij betreft mogen ze dit wel ieder jaar doen, heel inspirerend!
Wa salam,
Rabiah.
Rahma, was jij er op de zaterdag of zondag? ik was op de zaterdag.
Salaam Faisal,
Sorry, daar had ik helemaal niet aangedacht. Ik was er op zondagmiddag.
slm
erg off-topic:
Faisel… je hebt iets met pindakaas :P
Ik houd niet van pindakaas :s heb t een keertje geprobeerd, maar het was zo droog dat ik bij elke hap 2 of 3 slokken van mn limonade moest nemen
‘prachtig om te zien, al vraag ik me altijd af waarom ze niet duizelig worden.’
haha :D
het was idd een erg spirituele ervaring, alleen jmmr van de zuiplap wat voor ons zat :-S.
salaam,
rmzn
jammer, gemist…………..:( Ben een Mavlana fan…
zondagmiddag de voorstelling bijgewoond.
Had mijn ouders en familie mee. Ouders aanvankelijk met veel moeite meegekregen.
Het was een fantastische ervaring voor ons allen. Een beleving van Allah van binnenuit, meegevoerd worden met de devotie van de derwisjen, herkenning van spirituele beleving van contact zoeken met onze schepper. En ja, mijn ouders beiden hadji en moeder uiteraard met hoofddoek. Het ws voor ouders een eye opener dat de Nederalnders/of anders gelovigen een dergelijke voorstelling bezoeken. De afsluitende woorden van de sheikh : laat liefde binnen de islam leidraad zijn voor verbroeding en samenleven!
Salaam Aleikoem,
Ook ik was zondag aanwezig tussen de zoveel aanwezigen Nederlanders. Ik kwam helemaal vanuit België en had toch het één en ander verwacht (wij zijn toch wel cultuurbarbaren). Het was wel mooi om toch zoveel Nederlanders te zien.
Ik vond het een erg mooie optreden. Ik kan me voorstellen hoe machtig het moet zijn om in de Banoe Oemaya moskee de adhaan te verkondigen, het is iets speciaals om daar te zijn, ook om het gebed te verrichten. Ik denk éénieder die in Syrië is geweest, verliest een grote liefde.
Sheikh Hamza Shakur en de Al Kindi groepen treden naar het schijnt ook jaarlijks in België. Maar het optreden was een ware streling voor het hart en het oor.
Mochten geintresseerden graag nog een spirituele avond bijwonen, in maart krijgt Nederland Sheikh At Tuni te gast (via google vind je het zeker) ik weet niet of de link hier geplaatst mag worden.
Ma3a salaama,
@ Strevertje
ja, plaats de link!
@ Ihsan,
Ik hoop dat deze link voldoende moet zijn.
http://www.amsterdamsuitburo.nl/dsp_productie.cfm?prodid=A562C380-E770-E9F1-A629B19EC4D1D564
Vele zullen Sheikh At Tuni van de film Vengo kennen. Ik weet ook niet goed hoe over de sheikh meer info te krijgen, wel waar het afspeelt.
Gegroet,
Ps. De moeite waard, even als Sheikh Hamza Shakur, een streling voor het oor en hart.