Voorpagina Ervaringen, Islam, Spiritualiteit

Het gebed: Rust in onrust

De afgelopen weken heb ik mij sterk moeten afzonderen. Ik heb moeten nadenken en keuzes moeten maken. En dan heb ik vooral met de vraag gezeten: ‘Waarom voel ik me onrustig van binnen?’.

Ruim een maand geleden zeiden veel vrienden ook tegen mij: “Umar, ga er even tussenuit… denk aan jezelf… je hebt rust nodig…”  Onlangs zei een vriend weer tegen mij: “Umar, je bent zo vrolijk, hoe komt dat?”.  In mijzelf dacht ik toen: “Omdat ik mijn rust weer heb gevonden”. En die vind ik nog steeds vijf keer per dag… het gebed.

Ik zal mijn inspiratie delen met jullie, misschien dat ik er anderen mee kan inspireren.

Afzondering

Het gebed, Ashraf had het er ook onlangs over en Leyla had het er ook over aan het einde van haar laatste stuk. Ik heb geen ADHD en behoef geen toezich van Parnassia. Met ‘onrustig’ bedoel ik het gevoel dat ik toch iets niet deed wat ik zou willen doen. Zo had ik geen zin meer in studie, was ik continu bezig met anderen en bezig met het voldoen aan verwachtingen. Dat heeft mij erg bezig gehouden, zowel fysiek als mentaal.

Mijn fysieke afzondering kwam simpel gezegd door mijn tentamens. Voor het eerst in mijn leven heb ik werkelijk geleerd. Ik sloot mezelf thuis op en beloofde mijzelf deze hele maand even niet ‘doen om te doen’. Nee, nu koos ik even voor mijzelf. Het klinkt bijna egoistisch, maar het heeft mij enorm geholpen.

Die fysieke afzondering heeft mij namelijk wel veel aan het denken gezet. In plaats van te rusten tussen het leren door heb ik veel boeken gelezen. Ik ben zelfs tussen het leren door begonnen met lessen Klassiek Arabisch, naast mijn huidige cursus Modern Arabisch. In eerste instantie dacht ik dat ik gek werd en dat dit toch niet lang vol te houden is, maar juist die keuzes en die bezigheden tussen het leren door vormden voor mij een verlossing.

Miraj

En de belangrijkste ontknoping vormde voor mij het lezen van een boek over de Mirajb van de Profeet (vzmh) geschreven door Shaykh-ul-Islam Dr. Muhammad Tahir-ul-Qadri. Wat zo kenmerkend aan de Miraj van de Profeet (vzmh) is, is dat hij deze meemaakte op het moment dat de situatie om hem heen niet erg hartverwarmend waren.

De stammen die toen de macht hadden moesten niets van de Profeet hebben, zijn aanhang werd te groot. Het kwam zo ver dat hij en alle moslims geboycot werden in Mekkah. Zijn ouders en opa waren al in zijn jeugd overleden en degene die daarna de zorg voor de Profeet (vzmh) op zich nam was zijn oom Hazrat Abu Talib (ra). Dat was een gerespecteerde man in heel Mekkah. Maar toen hij de Profeet (vzmh) steunde werd ook hij geboycot, netals de vrouw van de Profeet (vzmh): Ummul Mu’mineen Khadijah al-Kubra (ra). Drie jaar lang bleef het zo, drie jaar lang leefden de moslims onder deze omstandigheden. Soms op een lege maag en soms kregen ze de mogelijkheid droge bladeren te eten. Ze bleven toch volhouden en toen de machthebbers ten einde raad waren, trokken ze de boycot in.

Datzelfde jaar na de boycot overleden zowel zijn oom als zijn vrouw. De Profeet (vzmh) verloor op deze manier veel mensen die hem dierbaar waren en dit werd een verdrietig moment voor hem. Geen moeder die hem troostende woorden in kon fluisteren, geen vader of oom die het voor hem opnamen, geen vrouw die hem thuis door dik en dun kon steunen… niemand. Slechts mensen die de Profeet liever kwijt dan rijk waren.

Op dat moment, in deze moeilijke tijden waarin de Profeet (vzmh) alle hulp kon gebruiken, riep Allah (swt) de Profeet (vzmh) naar Zich middels de Miraj. Dit was de Reis van de Liefde, waarin de Liefhebber de Geliefde naar Zich riep. Hiermee wilde Hij zeggen: “Oh, geliefde Profeet! In tijden dat iedereen tegen je is, dat je niemand hebt om op terug te vallen, vrees niet! Want Onze met liefde gevulde Ogen zijn continu gericht op jou!”.

Wasbir Lihukmi Rabbika Fa-innaka Bi’aynina (Quran: 52:48)

En heb geduld omwille van het Gebod van je Heer. Ongetwijfeld ben jij in Onze Ogen (/ hebben Wij Onze Ogen continu op je gericht)

 

Inspiratie

Na dit gelezen te hebben, drong het besef tot mij door. Het besef dat ik continu juist opzoek was naar dat. Naar dat ene constante in het leven. Alles om je heen komt en gaat. Soms is het iets heel moois, soms iets slechts. Soms worden we er heel blij om, soms heel verdrietig. Soms willen we er ons aan vastklampen, soms willen we er zoveel mogelijk afstand van doen. Maar het besef dat er maar 1 iets is dat er altijd was en er altijd zal zijn, is zo bezonder. Het besef dat God is.

De Profeet (vzmh) heeft het gebed voor de moslim tot een Miraj verklaard. En dat is het mooie. De Miraj is een reis van ontmoeting, een reis van contact, een reis van liefde… en als je rust zoekt, moet je die reis gaan maken. Een mooiere vakantiebestemming is er niet.

Met dit in het achterhoofd het gebed instappen, geeft een hele andere dimensie aan het gebed. Het is niet slechts een reeks aan handelingen, maar het in contact komen met Allah (swt), het aangaan van een gesprek met Hem.

En dat is wat iedereen nodig heeft als het je even iets teveel wordt. Iemand om tegen te praten. Sommigen kiezen voor een psychiater. Maar er is er maar 1, die er altijd voor je is… en het is gratis.

Hoe het met mij gaat nu? Alhamdulillah!

 


 

a. Alhamdulillah = Alle dank aan Allah (swt)
b. Miraj = de Hemelvaart van de Profeet (vzmh), waarin Allah (swt) hem naar de hemelen en daarboven naar Zichzelf meenam.