Voorpagina Algemeen, Ervaringen

“Heeft u altijd pech?”

De WeekendKlas is een initiatief van de Stichting JES Rijnland. Het is een klas voor ambitieuze en leergierige kinderen (10 tot 13 jaar) die een extra steuntje in de rug kunnen krijgen. De lessen worden verzorgd door professionals en inspirerende gastsprekers.

Elke zondag is er een les georganiseerd door de jaarcoördinatoren. Zelf ben ik als vrijwilliger aanwezig tijdens de lessen om de jaarcoördinatoren te assisteren. Geen zondag is het zelfde als de ander. Of wij gaan met de kinderen op stap, naar een advocatenbureau, museum, theater, science lab, ziekenhuis, etc. Of er is een gastspreker aanwezig, een politieagent, huisarts, gemeenteraadslid, dramadocent, hartchirurg of Alexander Pechtold!

Tijdens de voorbereiding op de komst van Pechtold hebben we bijzonder hilarische momenten meegemaakt. Juf: “Zoals jullie weten komt Alexander Pechtold straks bij de WeekendKlas om wat te vertellen over politiek en maatschappij.”

“HUH!? Wie is dat?” “Pech toch?” “Pechvogel?” Duidelijk. De kinderen zijn vergeten wie onze gastspreker is. De juf legt nogmaals uit wie we kunnen verwachten en start met een voorbereidend gesprek over de politiek. Wat algemene begrippen de groep ingooien en dit is wat je krijgt:

– “Wie zit er in de regering?”
> “GGD!” (i.p.v. VVD)
– “Wie is de baas van de gemeente?”
> “Ruter!”
– “Noem een politieke partij.”
> “Wilders!”
– “Wat doet de koningin?”
> Niks bijzonders eigenlijk. Alleen een beetje en lachen en zwaaien naar iedereen. Net als Barbie.”

Vervolgens gaan de kinderen zich voorbereiden op de komst van Pechtold door vragen te bedenken die ze graag beantwoord zouden willen hebben.

– Wat is uw schoenmaat?
– Wat heeft u geïnspireerd om de politiek in te gaan?
– Waarom heet u Pechtold?
– Waar gaat u naartoe op vakantie?
– Hoe lang bent u?
– Waarom is het water zo duur in NL? In Marokko is het goedkoper!
– Waarom D66 en niet D55?
– Heeft u geen beveiliging nodig? Bent u niet bang door wat er met Pien Fornuis is gebeurd?
– Heeft u altijd pech?
– Heeft Wilders echt gezegd dat de aap uit de islamitische mouw is gekomen?

Alles en iedereen staat klaar. Kinderen zijn niet zenuwachtig, totdat de cameraploeg binnenkomt. Gelukkig duurt dat maar heel even. Al gauw vergeten ze dat er megacamera’s en flitsers op hun gericht staan, want Alexander Pechtold komt binnen. Hij komt precies op de afgesproken tijd. Iedereen geeft hem een hand en heet hem welkom. Een van de leerlingen steekt direct z’n vinger op: “Waarom laat u Wilders zo praten? Hij moet gewoon z’n mond houden!” Pechtold gaat daar niet direct op in, reageert kalm, legt uit wat het woordje interrumperen betekent en geeft aan dat hij dat zojuist heeft gedaan. Jongen naast me doet z’n best om z’n lach in te houden en fluistert: “Wajjow, gedist!” Ik doe ook m’n best om m’n lach in te houden en fluister terug: “Shhht!”

Hierna volgt een inspirerende speech van Pechtold over z’n jeugd, z’n carrière, z’n familie en welke kwaliteiten hij nodig heeft om goed te functioneren op de werkvloer. De kinderen zijn een en al oor. De vragen die de kinderen hebben bedacht worden bijna allemaal beantwoord.

Pechtold wil afronden: “Heeft iemand nog vragen?” Weer steekt diezelfde leerling z’n vinger op en zegt: “Eindelijk, ik heb de hele dag op dit moment gewacht. Ik vraag me iets af. Waarom laat u Wilders zo praten? Hij moet gewoon z’n mond houden.” Een giechel hier, een giechel daar. Herhaling van de eerste vraag, maar voor veel mensen daar was het toch duidelijk. De kinderen hebben moeite met de (in kindertaal) brutale mond van meneertje en begrijpen niet waarom er zoveel gedoe is. Pechtold legt kort uit dat we in een democratie leven en dat iedereen z’n mening mag geven. Tot slot doet hij een korte theatervoorstelling genaamd ‘Doe eens even normaal man!’ over hoe we juist nièt met elkaar moeten praten.

Met een vleugje humor maak je het leerzaam!