Voorpagina Cultuur, Ervaringen, Politiek

Remkes waarschuwt voor informele moslimhuwelijken

Soms (of is het vaak?) lees ik berichten over moslims of Islam, waarvan ik niet zozeer schrik, maar waar wel mijn wenkbrauwen enigszins van gaan fronzen. Dat probeer ik zelf zoveel mogelijk te vermijden, omdat een vrolijk gezicht mij toch beter staat. De bovenstaande kop initieerde echter weer een transformatie van mijn wenkbrauwen tot ver boven mijn zonnebril. Want laat ik nou nét een dergelijke onofficiële, maar wel Islamitisch huwelijk hebben afgesloten. Voor de Nederlandse wet ben ik tot op heden niet getrouwd. Van mijn Islamitische huwelijk geniet ik inmiddels al zo’n 3 maanden, Alhamdulillah*.

Remkes wilde met zijn opmerkingen een uitdrukkelijk signaal geven aan mensen die overwegen zo’n verbintenis aan te gaan. "Als mensen op deze manier huwen, betekent dat dat de vrouw geen rechten heeft. Ook financieel heeft het bepaalde consequenties", zei de bewindsman in een overleg met de Tweede Kamer.

Dat snap ik dus niet. Hoezo heeft de vrouw geen rechten in zo’n huwelijk? Hoe groot is dit probleem? Hoe vaak komt dit voor? Val ik ook in deze gevaarlijke categorie? Wordt dit een hype? Misschien horen we dat nog wel allemaal van hem. Het is kennelijk wel belangrijk genoeg om het in de Tweede Kamer te bespreken.

In mijn situatie is het heel simpel. Mijn vrouw (Islamitisch gezien) en vriendin (volgens Ned. wetgeving) maakt gretig gebruik van al haar rechten en volgens mij verzint ze er nog een heleboel bij ook. Zij is dan ook de deskundige op het gebied van Recht en als man sta je vaak toch machteloos (ze hadden me er al voor gewaarschuwd). Dan maakt het volgens mij niet uit of je Islamitisch of volgens de Nederlandse wet bent getrouwd. De tijd dat de vrouw al tevreden was met het aanrecht is voorbij!

Kamerlid Naïma Azough van GroenLinks stelde dat de boodschap van Remkes geen effect zal hebben. Mensen die alleen kiezen voor een islamitisch huwelijk, doen dat namelijk om principiële redenen, omdat ze niets te maken willen hebben met het burgerlijk recht in Nederland.

Ik denk dat dat ook best meevalt; zullen hooguit een handjevol zijn die zulke principes erop nahouden. En om je daar nou over op te winden in de Tweede Kamer, lijkt me niet echt nodig.

In mijn situatie is het heel simpel. Ik ben helemaal niet tégen het burgerlijk recht van Nederland. Waarom zou ik? Ik wil juist heel graag ook trouwen voor de Nederlandse wet, lekker gezellig op het Stadhuis in Rotterdam. Sterker nog, ik ben al een half jaar bezig om het voor elkaar te krijgen. Probleem is dat het absoluut onmogelijk blijkt te zijn om te trouwen zonder een officieel geboortecertificaat.

Ik heb al diverse ambtenaren geprobeerd te overtuigen dat in mijn geboorteplaats geen pen, laat staan een officiële geboorteregister, te vinden is. We hebben wel koeien, geiten, kippen, rijstvelden, mango-bomen, waterputten, de dorpsoudste, de dorpsgek, de medicijnman (parttime geesten-verdrijver) en dat soort dingen, maar echt geen geboorteregister. Ik heb ze nog allemaal ernaar laten zoeken, maar ze hadden geen idee waar ze moesten zoeken.

Het mocht niet baten, ik moest maar van ergens een geboortecertificaat zien te toveren. Anders kon ik noooooooit van m’n leven in Nederland trouwen. Ik liet hem nog mijn Nederlandse paspoort zien, waarin ook mijn geboortedatum en –plaats netjes stonden geschreven en zelfs door de uiterst betrouwbare burgemeester Opstelten was ondertekend. En ik zeg nog tegen meneer de ambtenaar: “Ik sta nu in levende lijve voor u, dus ben ik kennelijk ook ooit geboren. Hoeveel bewijs wilt u nog meer?”

Helaas, de ambtenaar gelooft slechts in papier. Als de Tweede Kamer zich daar nou eens voor in zou zetten, zouden we er wat meer aan hebben. Enfin*, het goede nieuws is, dat ik dan nu eindelijk van ergens een geboortecertificaat heb ‘getoverd’. En ik zal me dus binnenkort eindelijk op het mooie Rotterdamse stadhuis melden om me nog steviger te binden aan mijn vrouw/vriendin, Insha Allah*. Dan komt ze echt nooit meer van me af!

Verklarende woordenlijst

Alhamdulillah: Alle lof aan Allah
Enfin: Kortom
Insha Allah: Als Allah het wil

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van