Voorpagina Gastarbeiders, Politiek

Het Mekka-akkoord

Mohammed Cheppih is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

Als adviseur van een aantal Palestijnse organisaties, heb ik de afgelopen weken de zwaarste tijd van mijn leven gehad. Ik heb namelijk altijd gezegd dat je me midden in de nacht wakker kon maken voor een conflict buitenshuis, maar waar ik een oprechte hekel aan heb zijn huiselijke ruzies en dat was er afgelopen weken in Palestina aan de hand. Dat maakte ook mijn werk en dat van vele collega’s onmogelijk.


v.l.n.r.: Ismael Haniya, Khalid Mashal en Mahmoud Abbas

Donderdagavond zat ik voor de tv en het nieuws kwam naar buiten dat de Palestijnen tot een akkoord zijn gekomen over het vormen van een regering van Nationale eenheid. Daar waren de eerste live-beelden al en de Quran werd gereciteerd als opening van de zitting…

Ze zaten in een hele grote kring en in het midden zat de Saoedische koning Abdullah als vader tussen zijn kinderen, wie hij zojuist vrede heeft gegeven. Aan zijn rechterhand  zijn oudste zoon Mahmoud Abbas. Aan zijn linkerhand zijn andere zoon Khaled Mashal: de hoogste autoriteit bij hamas. En naast Khaled Mashal zijn jongste zoon Ismail Haniyah, de huidige premier van Palestina Ismail.

Het was prachtig om te zien. Vanaf het moment dat de verschillende partijen aankwamen in Mekka zag je en soort rust over ze heen komen, sterker nog ze straalden zelf rust uit. Dat was anders daarvoor, waarbij iedereen bij elke gebeurtenis opgefokt bleek te zijn.
Ik weet niet wat ik moet voelen? Kan niet ontkennen (hoe gek het ook klinkt) dat ik voor het eerst in lange tijd genoten heb van een uurtje tv kijken en waarom?

Vooral omdat het scherm, de afgelopen weken overheerst werd en wordt door droevige beelden, dag in dag uit, moment in moment uit. Dit waren nou net hele positieve beelden van mensen die blij waren dat ze hun ruzies bij konden leggen en blij dat ze een nieuw hoofdstuk konden beginnen. Niet zozeer voor hunzelf maar meer voor hun volk. Na de formaliteiten gingen ze samen de Umrah verrichten zoals je op de afbeelding boven kunt zien bij de Ka’ba, immers moslims zien het verrichten van een dergelijke daad als iets om dichter bij God te komen en ook een manier om op een blanco pagina in je leven te beginnen.

Maar hoe nu verder? Is dit voldoende?

Ik denk dat degene die denkt dat het hiermee ogelost is, zich ontzettend vergist. Die is dan totaal vergeten hoe dit allemaal begonnen is.

25 januari 2006. De Palestijnen gingen naar de stembus en Hamas kwam als winnaar naar buiten. Hamas mocht een regering vormen maar wilde dit niet alleen, zij wilden samen met de anderen o.a Fatah een regering van nationale eenheid vormen, maar Fatah weigerde dit en maakte het Hamas onmogelijk. Naast Fatah waren ook anderen hier actief in.

Het grootste deel van de wereld viel over het Palestijnse volk en wilde hoe dan ook de Palestijnen straffen voor hun keuze en dat niet alleen, zelfs de volkeren die de Palestijnen bij wilden staan mochten dit niet en het geld mocht niet bij de Palestijnen terecht komen, of toch wel? Bij sommigen dan, zowel de Israeliers als de Amerikanen maakten de afgelopen maanden heel veel geld over aan de President en waarom? Niet om zijn volk eten te geven, noch om zijn ambtenaren uit te betalen, maar om zijn veiligheidstroepen beter te bewapenen en de terroristen uit te roeien. Het gevolg kennen we.

Maar Alhamdulillah, veel van dat is achter de rug en inmiddels hebben de Palestijnen tegelijkertijd met de Nederlanders getekend voor een duidelijk regeringsprogramma en ook de ministerposten zijn verdeeld: Hamas krijgt er 9, Fatah 6 en andere partijen krijgen er 5. Nog 4 posten worden verdeeld onder onafhankelijken en dat zijn meteen de belangrijkste ministeries, waaronder binnenlandse zaken, buitenlandse zaken en financiën.

Europa heeft voorzichtig gereageerd terwijl de Amerikanen meteen hebben gezegd dat ze hiermee niets kunnen zolang de nieuwe regering niet bereid is Israël te erkennen en geweld af te zweren. Het oude verhaal dus. De Britten en Israeliërs willen het nog nader onderzoeken en we zullen nog van ze horen.  Ik hou mijn hart vast….


Mohammed Cheppih staat bekend om zijn uitgesproken mening. Momenteel houdt hij zich bezig met de Palestijnse zaak.

Mohammed Cheppih (Oujda, 1977) is een Nederlands imam én spreker van Marokkaanse afkomst. Hij studeerde aan de Islamitische universiteit van Medina.

Lees andere stukken van