Voorpagina Gastarbeiders, Sport

In het wielrennen behoor je te liegen..

Mohammed Cheppih is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

Wat is er met mijn Tour gebeurd? Ik geniet sinds eind jaren tachtig elke zomer weer, zoals ik in een eerder stuk heb vermeld, van de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar: de Tour de France en nog nooit heb ik een Tour meegemaakt als deze.

Doping-schandalen verpesten al een aantal jaren de wielersport en dus ook de Tour, maar dit jaar werd ons een schone strijd beloofd en zo is men eraan begonnen. Al heel snel kwam het nieuws naar buiten dat een wielrenner van T-mobile Patrick Sikewitz op doping was betrapt en hij werd dan ook uit de Tour gezet. Iedereen sprak schande, de Duitse televisie stopte met het uitzenden van live-beelden want dat hadden ze beloofd indien er iets dergelijks zou voorvallen.

Men sprak erover, maar men ging gewoon verder en we kregen een aantal hele mooie wedstrijden te zien in de dagen die zouden volgen.

In de tussentijd was er veel heisa ontstaan rondom een wielrenner die niet onbekend is, de Deen die voor de Nederlandse Rabobank-ploeg rijdt en al een tijdje de gele (leiders) trui draagt. Michael Rasmussen zou twee keer een waarschuwing hebben gehad voor de Tour omdat hij getest moest worden voor doping maar hij was onbereikbaar naar eigen zeggen omdat hij in Mexico was bij zijn schoonfamilie! Iedereen die met deze wielrenner te maken had, sprak van een (Franse) hetze tegen deze wielrenner en er was niets aan de hand, hij had immers niet verkeerds gedaan. En hij was al beboet voor hetgeen al mis was gegaan. In de tussentijd was hij veertien keer getest: in alle gevallen negatief.

De tour ging door, zaterdag de 21ste een dag na het verschrikkelijke stuk van Umar op deze site was er een tijdrit. De man die eerder ten val was gekomen en dertig hechtingen in zijn lichaam had, won deze tijdrit in een fantastische tijd tegen ieders verwachting in. Dezelfde man viel in een bergetappe door toedoen van een supporter en eindigde teleurstellend als 80ste… en weer had iedereen hem afgeschreven. Maar weer onterecht. De volgende dag(maandag 23/07) won hij namelijk de zwaarste rit in de Tour en ja hoor, hij was helemaal terug: Alexandre Vinokoekorov is de naam van deze man!

Dinsdag was het een rustdag en na deze rustdag zou de Tour de Tour niet meer zijn.

Terwijl Rasmussen in een persconferentie alle beschuldigingen van zich afsloeg, kwam het nieuws binnen dat Mr. Vinoekorov toch maar niet geheel op eigen kracht wonderen had verricht en dus moest hij heel snel naar huis als zijn huis in Kazachstan nog zou staan en zijn ploeg, de Astana(hoofdstad van Kazachstan)-ploeg verkoos om haar leider te volgen.

Ik hield er buikpijn aan over, ook ik vond Vino een hele mooie renner, maar gelukkig zat mijn favoriete renner er nog in en zou ik de volgende dag toch maar weer gaan genieten van de beelden die uit Frankrijk zouden komen, en dat gebeurde. Mijn griep kwam me dan erg goed uit, zo kon ik tijdens het uitzieken genieten van deze sport.

Gedurende de etappe van vandaag kwam naar buiten dat nog een renner was betrapt: Christian Moreni van de Confidis-ploeg. En ook deze ploeg besloot zich dan ook terug te trekken. Ik dacht: My God, waar gaat dit over? Toch niet meer over sport?!

Toch kon ik gek genoeg nog genieten van de etappe, die uiteindelijk werd gewonnen door mijn favoriet Michael Rasmussen. Hij verstevigde zijn leiderspositie en de finish in Parijs was in zicht… we waren toch bijna echt van deze gekke Tour af.

Nietsvermoedend ging ik vanavond ervoor zitten: de avondetappe, het programma waarin ik kon nagenieten van de in de middag gereden etappe maar in deze aflevering zou er sprake zijn van alles behalve nagenieten..
 
Waar ik bang voor was, is namelijk gebeurd. Michael Rasmussen is door de Rabobank uit de Tour gezet; hij blijkt gelogen te hebben over zijn verblijfplaats gedurende de periode voor de Tour! In de tijd dat hij in Mexico zou zitten, werd hij in Italie gezien..
 
Wat in het afgelopen uur het meest door mijn hoofd gaat, zijn de andere renners van de Rabobank die de afgelopen weken dag in dag uit hun onmogelijke best hebben gedaan om de positie van hun kopman te verdedigen…

To be continued..


Mohammed Cheppih staat bekend om zijn uitgesproken mening. Momenteel is hij voorzitter van Academica Islamica, een organisatie die streeft naar een volwaardige positie van Islam en moslims in Nederland.

Mohammed Cheppih (Oujda, 1977) is een Nederlands imam én spreker van Marokkaanse afkomst. Hij studeerde aan de Islamitische universiteit van Medina.

Lees andere stukken van