Voorpagina Ervaringen, Politiek

In Turkije

Ik zit nu ruim twee weken in Turkije en we stevenen hier langzaam af op de verkiezingen aankomende zondag. Het vrouwenstrand waar ik al eerder over berichtte was heerlijk, ik ben nu een tintje bruiner. In Ankara heb ik veel naaste familie teruggezien. Nu zit ik tot donderdag in het kleine plaatsje waar mijn vader is opgegroeid, genaamd Elbistan (richting het oosten). Daarna reis ik terug naar Ankara.


ANP: Demonstraties aantal weken geleden in Istanbul

Het is een verademing om tijdelijk verlost te zijn van alle nieuws afkomstig uit Nederland. Nu krijg je alles uit een ander gezichtpunt te zien. Terrorisme staat in Nederland in 90% van de gevallen voor moslimterrorisme. Zelfs ik ben (blijkbaar) zo erg beinvloed door die term dat ik het in Turkije ook daaraan linkte. Fout dus, hier bedoelden ze de Koerdische rebellenbeweging PKK ermee. Als het over Irak gaat, bedoelen ze meestal de ondergeschikte positie van Turkmenen in het Noorden. Het land weet nog steeds niet of het Noord-Irak wel of niet binnen moet en kan binnenvallen en natuurlijk gaat het dagelijks over de verkiezingen.

Het hele land hangt vol met vlaggen en posters van de verschillende partijen die meedoen aan de verkiezingen. De vlaggen zijn in alle kleuren en maten en aanhangers van bepaalde partijen schromen niet om voor het raam of zelfs in de auto of het nummerbord een poster of vlag te hangen. Dagelijks rijdt er bijna ieder half uur een auto voorbij met grote luidsprekers en het loeigrote hoofd van de partijvoorman die het partijnummer afspeelt, propaganda verkoopt of mededelingen over de partij doet (een beetje zoals uit Hollywood films). De mensen worden er inmiddels gek van en hopen dat de verkiezingen snel voorbij zijn om het lawaai niet meer aan te horen.

Toen we Turkije via Bulgarije binnenreden mochten we aan de grens onze stem uitbrengen.
Hier wordt het nog op de ouderwetse manier gedaan. Je krijgt een lange strook met alle partijen langs elkaar, waar ze met symbool en afkorting van de partijnaam op staan afgebeeld. Onder ieder partij staat een rondje en met de stempel die je van een medewerker krijgt, stempel je op het rondje van de partij waar je op wilt stemmen. Vervolgens gaat het strookje in de envelop, vervolgens in een grote kist en daarmee heb je officieel je stem uitgebracht.

De links-rechts verhoudingen in Turkije zijn net iets anders dan we gewend zijn in Nederland. Qua progressief en conservatief klopt het redelijk, maar qua opkomen voor de zwakkeren of kiezen voor een vrijemarkteconomie is het totaal anders. Zo komen bijvoorbeeld rechtse partijen juist op voor zwakkeren in de samenleving; of het in de praktijk ook wordt gedaan is een tweede punt. Ze zijn hier namelijk erg goed in zakkenvullerij. En ook al doet de ene regering het minder dan de andere, het wordt helaas volop gedaan. Links-rechts betekent in Turkije voornamelijk, stem ik voor het strikt seculiere Turkije (links) of stem ik op meer godsdienstvrijheid (rechts).

Neutraal informatie krijgen is hier nog moeilijker dan ik dacht. Iedere krant is wel verbonden aan een partij en iedere zender geeft na het nieuwsitem nog een eigen mening van het hele gebeuren. Inhoudelijke kritiek hoor je hier weinig. Kleine gebeurtenissen worden door sommige media opgeblazen als het ze uitkomt. Van sommige kranten krijg ik wel eens het idee dat het pure partijpropaganda verkoopt. Iedere nieuwsbron doet wel iets om de mening van de mensen sterk te beinvloeden. En daarmee stuit ik op een belang5rijk punt: wie of wat moet je allemaal geloven? De media zijn sterk verzuild en om een goed beeld te krijgen van heersende meningen in Turkije moet je veel goede bronnen zoeken. Hoe meer ik het nieuws probeer te volgen hoe moedelozer ik begin worden.

Volgens mijn vader komt het omdat de democratie in Turkije nog niet helemaal op zijn plek zit. Er zitten nog veel haken en ogen aan. In Nederland hebben we een goed in elkaar zittend systeem, maar doordat er nog veel corruptie heerst in Turkije wordt het zo objectief mogelijk controleren van de regering een stuk moeilijker. Bovendien zijn de media hier ook erg commercieel. 

Het volk is dagelijks bezig met de verkiezingen en tijdens bezoeken komt het altijd ter sprake. Iedereen heeft zijn/haar redenen om op een bepaalde partij te stemmen en probeert de ander te overtuigen dat die visie ook klopt. Het levert hele grappige discussies op met vuur en passie. Dat maakt het stukken leuker om de verkiezingen ook te volgen. Jong, oud, arm, rijk… iedereen voelt zich sterk betrokken bij het lot van het land.

"Sinds de AKP er is, is er geen schoolgeld en hoef ik niets te betalen voor schoolboeken. Bovendien worden nu 80% van mijn medicijnen vergoed. Eigenlijk ben ik een trouwe MHP (nationalisten) aanhanger, maar realistisch gezien weet ik dat zij toch niet veel voorstellen", zo vertelt een buurtbewoner in Elbistan me. "Ik houd van geen enkele partij. Het zijn allemaal huichelaars die vechten om macht en geld", brengt een oudere man ertegenin. "Maar ik moet toch voor de minst slechte huichelaar kiezen."

Voor het seculiere, conservatieve, godsdienstvrije, rijke, progressieve, etc. iedereen hoopt op een beter Turkije waar alle Turken trots op kunnen zijn. Komende zondag zullen we zien wie de komende jaren weer mag regeren.

‘Schrijf je stukjes op een website? Wat leuk! Benoem mij er ook een keer in alsjeblieft’, vroeg mijn tante Fatma me. Ik kon haar hart niet breken. ‘Ja tante, dat zal ik doen.’