Voorpagina Cultuur, Maatschappelijk

Onderadvisering allochtone scholieren…. (oud) nieuws

Je hoort het vaak in discussies, veel mensen van een andere etnische achtergrond klagen erover. Maar iedere keer wordt het niet serieus genomen. Allochtone kinderen in Amsterdam krijgen een lager schooladvies. Voor mij is dit geen nieuws. Het is al langer aan de gang, alleen er wordt niet naar geluisterd. Ik vind het pijnlijk dat anno 2007 dit nog steeds gebeurt. Nu kan ik het van twintig jaar terug nog enigszins begrijpen. Het is een nieuwe groep en veel leraren wisten niet goed wat ze ermee moesten. Het kind van een gastarbeider met hersens? Maar dat het nú nog steeds gebeurt, is uitermate teleurstellend.

Toen mijn tante naar de basisschool ging kreeg ze precies hetzelfde te horen. Haar CITO advies was havo, de leraar stuurde haar naar het vbo. Een paar jaar later had mijn oom precies hetzelfde. Uiteindelijk heeft mijn tante alsnog de kunstacademie afgerond en is nu bezig met een master en mijn oom zit op een HBO opleiding, maar wel na een hele lange tijd en met veel moeite. Helaas had ik op de middelbare school ook een docente Nederlands die me er al te graag in deed geloven dat mijn Nederlands gebrekkig was en dat het kwam doordat ik een andere achtergrond had. Onzin natuurlijk, maar het feit dat ze aan mij twijfelde was een deuk voor mijn zelfvertrouwen. De PvdA en SP willen een onderzoek van de onderwijsinspectie of het in de rest van het land ook zo is. Eindelijk een grootschalig onderzoek.

Daarnaast is gebleken dat het op jonge leeftijd besnijden van jongens, de kans op besmetting van het Hiv-virus vermindert. Al een langere tijd werd hier onderzoek naar gedaan. Nu is het bevestigd. Het besnijden van jongens wordt voornamelijk gedaan door moslims en joden. Voor die groepen zijn de voordelen van een besnijdenis al langer bekend.

Twee jaar terug had Michael Schaap een documentaire gemaakt over jongensbesnijdenis. Hij is zelf joods en op jonge leeftijd besneden, maar vond dat hij er zelf over moest beslissen. Tijdens een uitzending van het jongerenlagerhuis kwam hij met de stelling: Besnijdenis van minderjarige jongens is een vorm van genitale verminking en moet ophouden.
Natuurlijk Nederland in rep en roer, kamervragen en zelfs een voorstel van verbod op besnijdenis. Kijk dit geweldige bericht. Hoezo genitale verminking?

Dingen die wij al een langere tijd weten en zeggen, worden kennelijk pas nieuws als het door een instantie wordt bevestigd. We roepen al een hele tijd dat we worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt, maar dat wordt weggewuifd totdat Groenlinks er een onderzoek naar doet. We roepen dat we een lager advies krijgen en nu pas wordt er aandacht aan besteed. We zeggen dat de Profeet (vzmh) de besnijdenis heeft aanbevolen en dat het goed en hygienisch is om het op jonge leeftijd te doen en nu blijkt dat het inderdaad grote voordelen heeft.

Ik heb even de betekenis van nieuws opgezocht in het woordenboek:
nieuws (het ~)

1 bericht of berichten over iets dat nog onbekend was
2 radio- of tv-uitzending waarin actuele berichten worden verspreid => journaal

Wat mij betreft is dit oud nieuws.