Voorpagina Ervaringen

Zit er een moslim in de zaal?

Javier Guzman, Jan Jaap van de Wal, Amar (3de keer in één jaar dat ik zijn show bezoek en ik blijf ontkennen dat ik een groupie ben), Ewout & Etienne en dit weekend sluit ik mijn cabaretmaandje af met Freshwagon (no pictures please!). Dat er grappen worden gemaakt over moslims vind ik niet meer dan normaal. Een goed cabaretoptreden kenmerkt zich volgens mij door het vertolken van het huidige beeld van de alsmaar veranderende maatschappij. Moslims zijn nu eenmaal veel besproken en een hot onderwerp in de huidige samenleving, het is alleen logisch dat we erom lachen. De geintjes over imams, Mohamed B, de hoofddoek, zelfmoordterroristen, vrouwen met snorren, mannen met baarden, geiten, bommen en granaten. Nee, het is niet krenkend… Het is alleen ook niet echt lachwekkend. En bekijk het rijtje aan onderwerpen dan ook.

Nu kennen we in Nederland het vrije woord. Een groot goed. Alle lof aan Allah! Je mag roepen, schreeuwen en tentoonstellen wat je maar wilt, en dan beperk jij je als cabaretier tot zulke afgezaagde flauwe eenvoudige ondoordachte fantasieloze humor? En dan vind je het gek dat moslims niet moeten lachen? Nee, ik voel me niet beledigd. Je bent gewoon niet grappig, sorry!

Van bovengenoemde cabaretiers schitterde alleen Guzman (naast Amar natuurlijk) er echt uit en niet een beetje ook! Eerder als TL-licht, het metafoor wat hijzelf gebruikt voor zijn nieuwe kijk op de wereld na zijn rehab (misschien ook een leuke show voor Amy Winehouse). Een ijzersterk optreden; de tijd vloog voorbij en zelfs tijdens de staande ovatie was het lachen lang niet voorbij. En ja, zijn grappen over moslims waren ook gevat! Lang heb ik moeten denken waarom zijn show mij het meest aansprak en ik de rest beoordeelde als slecht en flauw, ondanks alle lovende recensies.

Waarschijnlijk was ik onder de indruk van de manier waarop hij op het podium stond, puur en oprecht zichzelf. Hij deed zijn verhaal en zijn boodschap sloeg over op het publiek. De manier waarop hij improviseerde en het publiek betrok was meesterlijk. De zuiverheid was van een mate waarvan je geen genoeg krijgt, hij gaf zijn ziel bloot en de zelfspot daarbij is bewonderenswaardig. Geen geforceerde grappen die hij maakt louter en alleen om te scoren. Nee, een goed weloverwogen verhaal vol echte humor. Natuurlijk zal het één en ander erbij bedacht zijn, maar wel goed verzonnen. Jan Jaap stond in Carré ook zijn nieuwe kijk op de wereld te verkondigen, na zijn Liliane fonds tour die hem het "licht" heeft doen zien (kuch). Alleen kwam de boodschap niet op mij over. Ik irriteerde me eerder mateloos aan de arrogante zelfingenomen houding waarbij hij zichzelf anders beschouwde dan de doorsnee burger. Alsof dat niet genoeg was prijsde hij zichzelf de hemel in met al zijn goede werk voor het goede doel. BSUR (be as you are) is de naam van zijn show. En als dit Jan Jaap is, dan is hij gewoon nep, een beetje bescheidenheid zou ‘m sieren. Zelfs zijn cynisme leek schijn en de grappen over moslims waren geen grappen, maar eerder waarschuwingen zoals "Je weet maar nooit wat ze verkondingen in die moskeeën en scholen". Oeeee, spelende vrouw, hier komt het gevaaaaaaaaahaaaaaaar…..

Maar goed, smaken verschillen en zo ook in humor. Delirium is in ieder geval een show die ik van harte aan kan raden en verder is Theo Maassen ook altijd goed. Niet eens omdat ik heimelijk verliefd op hem ben.

Salaam en dikke groeten,

Eighty!

Eighty is een typische doorsnee Islamitische, Amsterdamse, Marokkaanse, creatieve, niet-rokende, cameraschuwe, technisch opgeleide, dromerige doch nuchtere, niet tegen kietelen kunnende, sociale, olifantengeheugen hebbende, altijd swingende, vaak te late, in opvallende kleuren verschijnende, incapabel autorijdende, openminded, slap lullende, vreemde hoofddoekcreaties dragende, spontane, familie en vrienden liefhebbende, impulsieve, mailende, smsende, bellende, triple choclate believende, altijd tevreden, hulpvaardige, koffieverslaafde, cadeautjes gevende, 1m73 lange, te veel geld uitgevende, geen vlees maar wel vis etende, zonnebloemige, betrouwbare, hiphop freaky, maffe, plaaggeestige, ex-chipsverslaafde, met humor relativerende, Vondelpark wandelende, zelden chagrijnige, filmgestoorde, eigenwijze, kunstzinnige, alleen zilveren juwelen dragende meid, die graag haar gedachtes met je deelt en altijd wel in is voor een goed gesprek.

Lees andere stukken van