Voorpagina Algemeen

Nieuwe Reality Show: All American Muslim

Na ‘The real desperate housewives’ en ‘The Kardashians’ is nu de tijd aangebroken voor ‘All American Muslim’. Een reeks van acht afleveringen op de Amerikaanse zender TLC waarin vijf Amerikaans-Islamitische gezinnen gevolgd worden in hun dagelijkse leven.

Aapjes kijken, het liefst zo vreemd en histerisch mogelijk, dat is waar we tegenwoordig aardig wat dagdelen mee vullen. In Nederland lagen we krom bij de voorrondes van Idols en voelden we plaatsvervangende schaamte tijdens het kijken naar De Gouden Kooi. De eerste voor de camera geboren baby is vorige week zes jaar oud geworden, alles is mogelijk tegenwoordig.

Ook in Amerika lusten ze er pap van, na ‘The real desperate housewives’ en ‘The Kardashians’ is nu de tijd aangebroken voor ‘All American Muslim’. Een reeks van acht afleveringen op de Amerikaanse zender TLC waarin vijf Amerikaans-Islamitische gezinnen gevolgd worden in hun dagelijkse leven. Dearborn (Michigan), waar het zich allemaal afspeelt, heeft één van de grootste Moslimcommunities van Amerika. Het doel van de serie is zoals ze het zelf omschrijven:

Offers an intimate look at their customs and celebrations, as well as the misconceptions, conflicts and differences they face outside -and within- their own community.’

Met andere woorden, de serie is er om de Amerikanen (en de rest van de wereld) te laten zien hoe het leven van een Islamitisch-Amerikaans gezin eruit ziet, hoe ze denken, wat ze doen en hiermee angst en onwetendheid (proberen) weg te halen. Poetsen ze daadwerkelijk elke ochtend hun bomgordels en snijden ze bruut onverdoofde schapenkeeltjes door, of valt het allemaal wel mee?

Ondanks dat ze allemaal dezelfde religie aanhangen, vult elke persoon het praktiseren hiervan anders in. De cast bestaat o.a. uit Suehaila en Shadia twee zusjes met een hechte band die ondanks het feit dat ze uit hetzelfde gezin komen totaal verschillend zijn. Suehaila draagt een hijab en bidt vijf keer per dag terwijl haar zus Shadia piercings en tatoeages heeft en is getrouwd met een Ierse man die bekeerd is tot de Islam, haar broer Mike Jafaar is ‘deputy chief’ en is getrouwd met een Christelijke vrouw. Het zijn net (westerse) mensen, en das een hele geruststelling.

In de jaren zestig en zeventig had de zwarte Amerikaanse bevolking niet de beste reputatie onder hun blanke medeburgers. Om hier verandering in te brengen werd The Cosby Show in het leven geroepen. De Cosby Show heeft, ondanks het feit dat het fictie was, veel betekend voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Ineens kon een zwarte vader ook dokter zijn en konden zijn kinderen studeren aan de universiteit. Ook trouwden ze en ging zowaar niet elke zwarte man vreemd. Veel (Amerikaanse) critici denken dat deze serie veel heeft bijgedragen aan hoe de wereld tegen deze bevolkingsgroep aankeek.

Nu wereldwijd Moslims vaak nauwlettend en wantrouwend aangekeken worden, wordt het tijd voor een werkelijke inkijk. Ietwat sceptisch staand tegenover dit concept heb ik het internet afgestruind om te kijken hoe de Amerikanen erop reageerden. Uit zowel wetenschappelijk onderzoek als mijn eigen pietluttige verkenningstocht kan geconcludeerd worden dat mensen niet zozeer anti-Islam zijn omdat ze er slechte ervaringen mee hebben, maar eerder omdat juist het gebrek aan onderling contact het imago van moslims parten speelt. Of het een succes gaat worden, dat is nog even afwachten. Vol verwachting kijken we uit naar de eerste dertig minuten-durende aflevering die op 13 november uitgezonden zal worden.

1987, pseudoniem DunyaHenya, in het bezit van drie paspoorten, Amsterdammer verdwaald in het zuiden, moeder van 2, instagram-addict, new media en campagne adviseur, webredacteur en verslaafd aan Cola light.

Lees andere stukken van Dunyahenya