Voorpagina Maatschappelijk

Geen dwanghuwelijken voor de Belgen

Dwanghuwelijken. Velen kennen het fenomeen wel. Dochter (of zelfs zoon) moet trouwen met iemand waar de ouders of familieleden in land van herkomst een oogje op hebben. Of dochterlief hier zelf zin in heeft, is niet aan de orde… daar gaat het bij dwanghuwelijken namelijk niet om. Het gaat ook niet om wederzijds begrip of het elkaar uberhaupt mogen. Het gaat om iets anders, om andere belangen en zeker niet om de twee in kwestie.

In België zijn ze zo dom nog niet. Na Noorwegen is nu ook in het land van de zachte ‘g’ de harde hand niet meer toegestaan.

Gedwongen huwelijken worden vanaf nu strafbaar gesteld en kunnen dan ook nietig verklaard worden. Een studie van de KUL uit 1999 geeft aan dat meer dan een kwart (27 procent) van de Turkse en Marokkaanse vrouwen ouder dan veertig onder dwang in het huwelijksbootje stapte.

(Het Laatste Nieuws)

Dit onderwerp is één van de onderwerpen waar cultuur de religie overheerst.

Nu begrijpt niet iedereen het verschil tussen ‘dwanghuwelijken’ en het ‘uithuwelijken’. Het eerste is een variant van het tweede. Uithuwelijken houdt kort door de bocht in dat (meestal) de ouders in hun contacten iemand hebben gevonden, waarvan ze denken dat diegene een perfecte schoonzoon of -dochter zal zijn. Ze stappen naar hun eigen kind af en zeggen bijvoorbeeld:

> Dochter, je bent bijna klaar met je studie, je ziet er nog goed uit en wij willen graag onze kleinkinderen nog zien…
– Wie heb je gevonden pa?
> Dochter, hij is een goede jongen, heeft een mooie baan en respecteert ons. Ze komen volgende week langs en kijk of je het wat vindt…

Het verschil hier met een dwanghuwelijk is hoe het verder afloopt. Bij het uithuwelijken op de Islamitische wijze maakt iedereen kennis met elkaar met de families erbij en hebben de kinderen zelf het laatste woord. Bij een dwanghuwelijk hebben de ouders eigenlijk al het ja-woord gegeven, nu willen ze het liefst dat dochter zelf ook ja zegt. Zegt ze dat niet, dan wordt haar gezegd dat het ja-woord al gegeven is en dat het huwelijk al ingepland is. Wilt u weten hoe een vrouw hierop reageert? Kijk dan even naar een doorsnee Pakistaanse soapserie.

Ik ben niet per definitie tegen uithuwelijken (hier of in land van herkomst). Dan hadden we Prinses Maxima nooit gehad. Ik ben wel tegen het uithuwelijken als dwang erbij komt kijken. Als het niet meer gaat om het leven van het paar, maar om het geluk van mensen eromheen. Mensen hebben de gekste redenen om hieraan te doen: rijkdom in de familie houden, familie-eer hoog houden (wat dat ook moge zijn), banden met land van herkomst te bewaren of zelfs het bijleggen van ruzies tussen stammen door onder dwang uit te huwelijken.

Ook in Pakistan is onlangs een wetsvoorstel ingediend door ‘Pakistan Muslim League’ om deze ‘forced marriages’ te verbieden bij de wet. Helaas bleek deze niet aangenomen te worden door een kleine meerderheid.

Ik vind het een goede maatregel van de Belgen, maar ik betwijfel het effect. Als je je dochter kunt laten trouwen met een man die ze niet wil, dan is de vraag of ze bereid is (of durft) om richting de politie te stappen. Iemand is namelijk pas strafbaar als het dwanghuwelijk ook als zodanig is aangetoond. Laten we hopen dat het een stap de goede richting op is.

Lees ook over mijn heldin: Mukhtar Mai