Voorpagina Recensies

Diamant foetsie

Gisteren is bekend geworden dat de Belgen een diamant van 21 miljoen kwijt zijn. Laat het toevallig zijn dat ik pas geleden de film Blood Diamond heb gezien, met in de hoofdrol Leonardo DiCapro en Djimon Hounsou.

Tijdens een aanval van de rebelse RUF wordt Djimon gescheiden van zijn gezin. Als gevangene moet hij werken in een diamantenmijn. Daar vindt hij de grootste diamant ooit en verstopt deze meteen met het idee het later te verkopen en met het geld zijn familie te redden (waaronder zijn zoon die in handen is van de RUF). Hij is alleen niet de enige die weet heeft van het bestaan van de diamant. Iedereen zet alles op alles om de edelsteen in handen te krijgen. Dit zorgt voor een spannende reis vol met strijd van belangen en macht. Het begint allemaal in Sierra Leone en de eindbestemming is het rijke London. Het bloed dat daarbij vergoten wordt, is door de regisseur heel mooi op het witte doek gezet.

De film confronteert je met de werkelijkheid, waarin wij geen flauw idee hebben waar een diamant vandaan komt. Het heeft mijn kijk op die waardevolle stenen totaal veranderd. Ik zie niet meer de glans van de fijngeslepen edelstenen in de etalage, maar kinderen van 12 die onschuldige dorpsbewoners neerschieten. Een zoekgeraakte diamant van 21 miljoen doet mij daarom niets meer. Niet alleen omdat het niet van mij is maar vooral omdat het nooit op kan tegen de geliefden die mensen in Afrika erdoor zijn zoekgeraakt.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal