Voorpagina Cultuur, Maatschappelijk, Ramadan, Wetenschap

Medicijnen en Ramadan

Het is mooi te zien dat de multiculturele samenleving toch nog niet helemaal vermoord is door de afgelopen rechtse regeringen. Een mooi voorbeeld is het project ‘Ramadan en medicijngebruik’ van een aantal Haagse apotheken. Dit project won afgelopen week de zogenaamde FPZ-prijs (Farmaceutische Patiënten Zorg) van 2007.

Dit project zorgt ten eerste voor meer kennis bij zorgverleners, zoals artsen en apothekers, over Ramadan en de achtergronden ervan. Hierdoor kan men beter en meer individu gericht de zieke behandelen. Er worden nu zelfs officiële nascholingscursussen gegeven aan deze zorgverleners over dit onderwerp.

Daarnaast benaderden de apotheken hun Islamitische patiënten met de vraag of ze van plan waren tijdens de Ramadan te vasten. Als eerste advies wat men dan gaf, was om níet te vasten, omdat je niet hoeft te vasten in de Islam als je ziek bent.

Maar de meeste willen ondanks deze dispensatie toch gewoon vasten, omdat de rest in hun omgeving dat ook doet. Dat is vaak geen probleem, maar dan moet de behandeling wel enigszins aangepast worden. Andere medicijnen of andere tijdstippen van inname, bijvoorbeeld. De apotheker nodigt de patiënt dan uit voor een gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn hiervoor. Deze speciale zorg wordt erg gewaardeerd door de patiënten. En nu dus ook door de medische wereld, die ze beloonden met deze mooie prijs. Proficiat!

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van