Voorpagina Politiek

Afschaffen die dienstplicht!

De PvdA wil dat Maxime Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, er bij de Turkse autoriteiten op aandringt dat Turkse Nederlanders vrijgesteld worden van de dienstplicht. In Turkije bestaat nog steeds een dienstplicht van 15 maanden. Voor Turken in het buitenland is er een uitzondering, zij mogen de dienstplicht afkopen voor 5000 euro en een verkorte dienstplicht van drie weken doen.

Dat werd eens tijd! Dit is een last voor Turken in Nederland. Het kost veel geld en het is zonde van je tijd. Iedere Nederlandse man van Turkse origine stelt de dienstplicht zoveel mogelijk uit door het te verlengen. Dat mag tot je 45ste, daarna ben je de klos. Al jaren hopen mannen dat het afgeschaft wordt. Maar nee hoor, tuurlijk doen ze dat niet. Het tikt wel lekker aan in het Turkse laatje. Het uitstellen gaat weer op de traditioneel Turkse manier. Op de Turkse ambassade krijg je antwoorden als: ‘Kom volgende week terug’, ‘Nee, meneer dit klopt niet’ en meer dingen zodat je je zwaar irriteert aan de hele bureaucratie.

Dan komt de keuring. Ben je wel geschikt om drie weken te ‘dienen’? Grappig hoe sommigen wanhopig een poging wagen om afgekeurd te worden zodat ze 5000 euro kunnen besparen. Mijn vader was gezond verklaard en moest dus ‘dienen’. In die drie weken doen ze niet veel. Ik heb serieus op de grond gelegen van het lachen nadat ik hoorde dat ze oefenden met oude geweren uit de Tweede Wereldoorlog. Naast iedere ochtend een beetje rek- en strekoefeningen hadden ze verder niet veel te doen. Het enige wat ze eraan over hebben gehouden, zijn leuke herinneringen en grappige foto’s.

Ik begrijp niet waarom ze mensen in het buitenland nog lastig vallen met een achterhaalde dienstplicht waar ze niemand een plezier mee doen. De oudere generatie heeft er nog wel veel voor over, omdat het hun geboorteland is. Zou de nieuwe generatie er ook zo over denken? Als ik naar mijn broertje en mezelf kijk, denk ik niet meer. Ik kan maar één reden bedenken voor de Turkse overheid en dat is geld. What else?

Eindelijk weer eens een positieve maatregel van de politiek. Nu maar hopen dat er iets mee gedaan wordt. Bij deze wens ik Maxime Verhagen alvast veel succes toe!