Voorpagina Maatschappelijk

Moslims trotser op GB dan gemiddelde Brit

Britse Moslims zijn trotser op Groot Brittanië (83%) dan de gemiddelde Brit (79%). Leuke cijfers, maar wat geeft het aan?

De Pakistaans-Britse boxer Amir Khan toont vol trots zijn Britse identiteit.

Dames en heren, even ontwaken uit de waan van de dag en tijd om uw dosis ‘naakte feiten’ op te voeren. Het recept: bij last in de onderbuik twee maanden lang hoehetwerkelijkzitine na een lange werkdag en cijfersinyourfaceiaat na de praatprogramma’s in de avond. Kuur afmaken is vereist.

Ja ja, het klopt. De groep die met de regelmaat van de klok wordt aangesproken op loyaliteit en die de komst van ‘megamoskeeën’ in de Britse monarchie stimuleert, blijkt trotser te zijn op hun Britse identiteit dan menig andere Brit. In het rapport (pdf) staat:

“Dit optimisme onder Britse Moslims is significant, daar het tegen de heersende gedachte ingaat dat Moslims ontevreden zijn met en in GB.”

Daarnaast schijnen religieuzen in het algemeen een sterker patriottisch gevoel te hebben dan niet-gelovigen. 88 % van de Anglicans en Joden, 84 % van non-conformisten, 83 % van de Moslims, terwijl dit voor de gehele populatie geldt voor 79 %.

Leuke cijfers, maar wat geeft het aan? Iets wat al vele jaren wordt geroepen, maar blijkbaar zonder onderzoek niet geloofwaardig klinkt: namelijk dat een sterke identiteit naast de nationalistische niet per se tegen nationale trots ingaat, maar deze zelfs kan versterken. Daarnaast hoeft voor deze nationale trots (een subjectief gevoel) de ervaren religie niet te behoren tot die van de meerderheid, maar zelfs een minderheidsreligie kan hieraan bijdragen.

Nou, u kunt weer even vooruit. Zodra de bouw van nieuwe moskeeën als muziek in de oren klinkt, kunt u de dosis weer verminderen. Bij aanhoudende klachten graag even langskomen voor een herhaalrecept.