Voorpagina Politiek

Obama, waar blijft uw fatwa?

Fatwa’s heb je in alle soorten en maten. We hebben nu zelfs een fatwa van niemand minder dan Ayatollah Khamenei, die atoomwapens haram verklaart. Obama, waar blijft uw fatwa?

Een fatwa, wat was dat ook alweer? Ik vroeg het aan de studenten journalistiek aan de hogeschool in Tilburg, waar ik regelmatig een gastcollege geef. Elke keer weer vliegen verschillende termen door de zaal: “Een doodsvonnis!”… “De verbanning van Salman Rushdie!”… “Dat is toch wat Tofik Dibi uitsprak?”… “Iets met Wilders?” Ik kan de reacties begrijpen als we afgaan op berichtgeving, maar er is een hele interessante trend gaande in fatwa-wereld en daar zouden alle wereldleiders zich bij mogen aansluiten.

Fatwa’s heb je in alle soorten en maten. Van grote geleerden tot imams op de hoek. Van geleerden uit Marokko tot Indonesië en nu ook geleerden in de Westerse wereld. In zijn basis is het een theologisch advies wat zijn gewicht ontleent aan het draagvlak van geleerden. Dat gaat vaak over hoe de Islam vorm te geven in het dagelijkse leven. Helaas krijgen wij dit woord in ons gezicht gesmeten als er weer iemand vermoord, gevierendeeld of gemarteld moet worden. Het maakt niet uit hoeveel vredesduiven worden losgelaten in dit maatschappelijk debat, de dodelijke fatwa’s schieten deze wel uit de lucht. MAAR…

Gelukkig is er een maar. De overgrote meerderheid die niets wil weten van de vage fatwa’s kent een veel grotere en langere traditie van beschavingbevorderende fatwa’s (zoals ik het maar even noem, als ik zo vrij mag zijn). En die beginnen steeds meer van zich te laten horen. Dat is niets nieuws, wel moeilijk… want goed nieuws is geen nieuws.

We kennen de fatwa’s tegen terrorisme en nog een…. en hebben nu zelfs een fatwa van niemand minder dan Ayatollah Khamenei (de grote leider van Iran), die atoomwapens haram (verboden) verklaart. Dat lijkt op z’n zachtst gezegd een opmerkelijke fatwa, daar we de Perzen verdenken van het ontwikkelen van atoomwapens. Wat de implicatie hiervan is, weten we niet. Het is in ieder geval een duidelijk signaal.

Zijn andere landen ook bereid om dit soort uitspraken te doen. We kennen de termen ‘war on terror’ en hebben waakhonden die toezien op atoomwapens in andere landen, maar zijn landen als Amerika ook bereid zich hiertegen uit te spreken. Zijn zij bereid om zich uit te spreken tegen elke vorm van of financiering van terroristische activiteiten? Zijn zij bereid om het gebruik van wapens die volgens VN-resoluties niet gebruikt mogen worden af te zweren? Zijn zij bereid geen traangas meer te verkopen aan regimes die dat misbruiken tegen de eigen bevolking? Of nog erger… zijn zij bereid om in ieder geval de productie van verboden wapens te staken?

Zo’n fatwa is dan zo gek nog niet…