Voorpagina

Hongersnood dreigt wederom in Somalië

Nairobi, 10 augustus – Het door oorlog geplaagde Somalië stevent af op de tweede hongersnood in drie jaar. Deze kan echter voorkomen worden als lidstaten hun giften verhogen, aldus zei Philippe Lazzarini, coördinator van humanitaire zaken voor Somalië, afgelopen zondag. Lazzarini gaf aan dat de stijgende mate van ondervoeding en voedseltekorten door het hele land, dezelfde waarschuwingssignalen zijn die de hongersnood van 2011 vooraf gingen waarin 260.000 mensen stierven.

“Slechts enkele jaren na deze hongersnood, waarvan we zeiden ‘dit nooit meer’, ontvouwt deze crisis zich nu voor ons,” zei hij tegen Reuters. “Het zou moreel zeer moeilijk te verantwoorden zijn en om te accepteren dat een nieuwe crisis van dit formaat zich kan ontwikkelen.”

Donoren hebben miljarden dollars toegezegd om Somalië opnieuw op te bouwen na meer dan twee decennia strijd, maar er is slechts weinig vooruitgang geboekt. Dit werd gehinderd door continue gevechten, ondanks de aanwezigheid van een vredesmacht van 22.000 soldaten van de Afrikaanse Unie.

Met publicitair interessantere conflicten die over de hele wereld woeden in gebieden als Soedan, Syrië en Oekraïne, zijn de hulpbudgetten maximaal belast. De VN heeft slechts een derde deel van de benodigde 933 miljoen dollar weten te behalen die Somalië in 2014 nodig zal hebben. Bij de conferentie in Brussel van afgelopen september beloofden internationale donoren Somalië 1,8 miljard euro aan hulp voor wederopbouw. Lazzarini wil echter dat deze donoren zich extra inspannen om ook te helpen met deze nieuwe humanitaire crisis.

“Als we een vredesagenda willen ondersteunen en een nieuwe catastrofe willen voorkomen slechts (drie) jaar na de laatste – die ook daadwerkelijk volledig te voorkomen is – dan moeten we nu handelen,” zei hij. De Verenigde Naties hebben geprobeerd om hun vroegtijdige signaleringsplan te verbeteren nadat ze de schuld kregen voor de grootte van de hongersnood in Somalië in 2011, waar ze niet in staat bleken om de waarschuwingssignalen tijdig waar te nemen.

De VN waarschuwden afgelopen maand voor de “alarmerende mate van ondervoeding” in de Somalische hoofdstad Mogadishu, waar hulporganisaties niet kunnen voldoen aan de eerste behoeften van 350.000 mensen, vanwege onvoldoende geld, droogte en conflict. De veiligheidssituatie in Mogadishu is het afgelopen jaar verslechterd na een serie aanvallen met bommen en geweren door islamistische militanten van Al Shabaab die in 2011 uit de hoofdstad waren verdreven, maar die nog steeds grote delen van het platteland beheersen.

Lazzarini gaf aan dat er slechts beperkt toegang is tot de provincie, waardoor het werk van hulporganisaties gehinderd wordt en ze niet in staat zijn om voorraden naar belangrijke steden te sturen. Een offensief van het Somalische leger en Amisom, de vredesmacht van de Afrikaanse Unie, verkleinde vorig jaar het territorium van Al Shabaab, maar veel van de nieuw veroverde gebieden lagen geïsoleerd van de grote centra. Voedselprijzen verdubbelden omdat milities de bevoorradingswegen verstoorden, aldus Lazzarini.

President Hassan Sheikh Mohamud vertelde Reuters vorige week dinsdag dat Amisom waarschijnlijk hun offensief opnieuw gaan uitvoeren, nadat ze eerder gestopt waren in mei vanwege de start van het regenseizoen. Lazzarini zei dat hij Amisom en de Somalische overheid heeft gevraagd om aandacht te besteden aan het probleem van de bevoorradingswegen omdat de humanitaire situatie kritiek is. “Anders blijft een gedeelte van de bevolking afgesneden van basisvoorzieningen,” zei hij.

Geschreven door Drazen Jorgic en verschenen in het Engels bij Reuters. Vertaald door Noureddinus.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!