Voorpagina

Islam in Europa

Studentenvereniging IQRA en Leiden Islam Academie – Leiden University organiseren de cursus ‘Islam in Europa’, met docent Prof. Maurits Berger.
Locatie: Erasmus Campus Woudestein

OMSCHRIJVING
Er wordt zo makkelijk gesproken over ‘islam in Europa’ dat we bijna zouden vergeten dat het om mensen gaat. En wat doen die mensen dan in termen van islam, wat willen zij? En hoe wordt daar dan weer op gereageerd door de Europese samenleving waar zij in leven? Daar gaat deze module over.

Eerst gaan we terug de geschiedenis in, en we zullen zien dat moslims en hun religie en beschaving, al eeuwen lang onderdeel uitmaken van Europa. Daarna bekijken wij hoe Europa met die aanwezigheid is omgegaan, hoe zij die moslimse ‘Ander’ door de eeuwen hebben gezien en hoe dat vandaag tot uiting komt. Tenslotte bespreken we wat moslims in Europa doen en willen met hun religie en met de regels daarvan (de shari‘a). De vraag die we ons gedurende deze module steeds weer zullen stellen luidt: is hier sprake van een probleem van de islam, of van moslims, of misschien van Europa?

De module bestaat uit drie colleges:
1. Geschiedenis van moslims en islam in Europa (oorlog, diplomatie, handel, kennis, maar vooral ook de vormen van samenleven die door de eeuwen hebben plaatsgevonden)
2. Europese visies op islam (Oriëntalisme, Islamofobie, theologische polemieken, beeldvorming, moderne islamstudies, vrijheid van meningsuiting- en belediging en radicalisering)
3. Shari‘a in Europa (uitingen van ‘shari‘a’ in het westen, fiqh al-aqaliyyat, en de vraag in hoeverre dit wel of niet zou mogen in een Europese sociale en juridische context)

NIVEAU, BEWIJS VAN DEELNAME, EN LEERDOELEN
De module is geschikt voor Bachelorstudenten. Voorkennis is niet vereist. Degenen die het tentamen willen afleggen moeten rekening houden met het niveau van tweedejaars Bachelor van sociale- of geesteswetenschappen.

Alle deelnemers krijgen een certificaat van deelname. Aan degenen die de verzwaarde module volgen (literatuur, opdrachten, tentamen – zie hieronder) dat gelijk staat aan 1 ECTS, zal een uitgebreid certificaat worden verstrekt als het tentamen met goed gevolg is afgelegd.

* Kennis: Na het volgen van deze module heeft de student kennis van de diversiteit aan relaties tussen Europa en de islam vanuit Europees perspectief, en van de historische omstandigheden die daarmee samenhangen.
* Inzicht: De student verkrijgt inzicht in a) het historisch verloop van de rol die moslims en de islam hebben gespeeld in Europa, en b) de historische en hedendaagse interactie tussen moslims/islam en de hedendaagse Europese samenlevingen.
* Vaardigheden: de student leert zich schriftelijk uitdrukken en kritisch om te gaan met literatuur.

VOORLOPIG PROGRAMMA
24 januari:
Deelnemers van de verzwaarde module krijgen mailbericht dat zij toegang hebben tot de Blackboard module.

2 februari: College 1. Geschiedenis van moslims en islam in Europa

2-8 februari: 1e online MC test over college en literatuur week 1

9 februari: College 2. Europese visies op islam

9-15 februari: 2e online MC test over college en literatuur week 2

16 februari: College 3. Shari‘a in Europa

16-22 februari: 3e online MC test over college en literatuur week 3

16-29 februari: Thuistentamen (2 essay vragen, 800 woorden)

(*) Het uitgebreide programma is vanaf 20 januari 2016 beschikbaar op Blackboard.

VERZWAARDE MODULE

Deelnemers die de verzwaarde module volgen, moeten naast het bijwonen van de colleges (3x 2 uur) voldoen aan de volgende eisen:
– opgegeven literatuur bestuderen (3x 3-4 uur)
– 3 multiple choice testen over college en literatuur (3x 1 uur)
– thuistentamen met 2 essay vragen maken (1x 8 uur)

Deelnemers die de verzwaarde module volgen worden aangemeld op de Blackboard omgeving van de module (van de Universiteit Leiden). Hier vindt de deelnemer het programma, de opdrachten, literatuur, en eventuele mededelingen van de docent.

N.B. De eerste opdracht moet voor het eerste college worden ingeleverd. Zie het voorlopige programma van de verzwaarde module hieronder. Voor aanmelding voor de verzwaarde module geldt de uiterste datum van 15 januari, 22:00 uur.

Literatuur
Nederlandse artikelen zullen beschikbaar gemaakt worden op Blackboard, hetzij als artikelen, hetzij met een link-verwijzing.


Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie