Voorpagina

Asscher onderzoekt vier Turkse organisaties in Nederland

PvdA-minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher gaat onderzoek doen naar drie Turks-Islamitische organisaties in Nederland: Suleymancilar, Milli Gorus en Diyanet. Nieuwsuur maakte eerder een uitzending over de Gülen-beweging.

Nieuwsuur schrijft:

Het Noord-Hollandse VVD-Statenlid Köksal Gör beheert vier internaten die kinderen van Turkse afkomst opvangen. De internaten staan geregistreerd als adviesbureau. De VVD wil dat Gör zijn functie neerlegt. Minister Asscher kondigt een onderzoek aan naar religieuze Turkse organisaties.

Mosliminternaten

Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat in Amsterdam op zeker acht adressen mosliminternaten zijn gevestigd. In de internaten worden Turkse kinderen na schooltijd opgevangen en ze slapen er ook. De opvanghuizen worden beheerd door particulieren die aanhanger zijn van de Turkse moslimgeestelijke Fethullah Gülen.

Statenlid

De Stichting Witboek beheert vier van de Amsterdamse internaten. Voorzitter van deze stichting is Köksal Gör, VVD-Statenlid voor de provincie Noord-Holland. Hij is aanhanger van de ideologie van Gülen. De vier internaten zijn gevestigd in woonhuizen en huisvesten in totaal 20 tot 25 leerlingen. Naast huiswerkbegeleiding krijgen de kinderen er ook Koranlessen en wordt er de leer van Gülen uitgedragen. De internaten staan bij de Kamer van Koophandel geregistreerd als adviesbureau.

De VVD zal het Statenlid Gör dringend adviseren om zijn functie als volksvertegenwoordiger neer te leggen, zegt gedeputeerde Henry Meijdam. De partij vindt dat de Gülen-leer niet strookt met de liberale opvattingen van de VVD.

Lees Verder

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!