Voorpagina

Green Deen België

Nederland had al haar Groene Moslims, maar België heeft nu een eigen chapter van Green Deen. In de Gazette van Antwerpen wordt Yasmina Akhandaf geïnterviewd als voorzitter van de eerste islamitisch geïnspireerde milieubeweging in België.

Nederlandse moslims in actie tijdens de jaarlijkse boomplantdag.

“Milieu en duurzaamheid zijn een wezenlijk onderdeel van de islamitische levenswijze”, zegt Akhandaf in het interview.

“Milieuthema’s zitten verweven in de islamitische ethiek”, zegt ze. “Veel moslims zijn zich daar zelf niet van bewust, toch verwijzen heel wat woorden daar naar. El fassad is zo’n woord. Als kinderen te veel water verbruiken, dan krijgen ze te horen dat dit el fassad is. Het wil zeggen ‘verspilling’.”

Toch merkt Akhandaf ook bij de jongere generatie moslims een groeiend bewustzijn rond milieu, vooral dan in een stedelijke context. Daarom besliste ze vorig jaar om met Green Deen te beginnen. Ze telt op dit moment nog tien actieve leden, allemaal moslima’s uit het Antwerpse. “Met onze workshops trekken we meer mensen aan, maar we houden onze bijeenkomsten voorlopig bewust klein. Dit jaar werken we vooral rond voedselverspilling, zeker in de periode van de islamitische vastenmaand Ramadan. Er wordt dan te veel eten gemaakt en weggegooid. Volgend jaar is ons actiepunt afval.”

Aanstaande zondag 27 februari zullen ze echter beginnen met hun deelname aan een boomplantactie in Antwerpen, overigens ook net als de Groene Moslims dit jaarlijks doen in Nederland tijdens de Boomplantdag van Natuurmonumenten. Wat is het prachtig, die wereldwijde vergroening van onze moslimgemeenschappen!

Bron: de Gazet van Antwerpen. Afbeelding van pixabay.

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van