Voorpagina

91-jarige Nederlandse verzetsheld levert Israëlische onderscheiding in

De 91-jarige verzetsheld Henk Zanoli heeft besloten zijn Israëlische onderscheiding in te leveren, nadat zes familieleden omkwamen in Gaza door Israëlische bombardementen.

Een achternicht van Zanoli, een Nederlandse werkzaam in Oman, is getrouwd met een Palestijn uit het vluchtelingenkamp al-Bureij in Gaza. Zijn moeder woonde nog in Gaza, samen met drie van haar zoons en hun families. Op 20 juli werd hun huis gebombardeerd door een Israëlisch gevechtsvliegtuig. De moeder kwam daarbij om, samen met haar drie zoons, een van hun vrouwen en hun twaalfjarige zoon. Het gezin had nog vijf kinderen, die in een klap wees zijn. De twee andere gezinnen, met twee en vier kinderen, verloren hun vader. Een vriend van de familie, die op bezoek was, kwam ook om bij het bombardement.

De familie Zanoli bracht tijdens de oorlog grote offers, Henks vader zat in het verzet en stierf in februari van 1945 in concentratiekamp Mauthausen. Henks zwager werd geëxecuteerd vanwege zijn betrokkenheid bij het verzet, net als een broer die een joodse verloofde had. Ondanks de strenge repressailles van de Duitsers tegen mensen die Joden hielpen en hun betrokkenheid bij het verzet verborg het gezin Zanoli de toen 8-jarige Elhanan Pinto. Hij overleefde de oorlog, zijn ouders kwamen om in Duitse concentratiekampen.

De dood van zes van zijn familieleden is reden voor Henk Zanoli om zijn medaille, die hij drie jaar geleden kreeg, weer in te leveren. Hij stuurde hem op naar de Israëlische ambassade en schreef in een brief over de hoge prijs die zijn familie betaalde voor het beschermen van een joods kind tegen de Nazi’s.

“Gezien onze geschiedenis is het heel erg schokkend en tragisch dat vier generaties later wij worden getroffen door de moord op onze familieleden in Gaza. Moorden gepleegd door de Israëlische staat”, schrijft Zanoli. “De klein-kleinkinderen van mijn moeder (die dezelfde onderscheiding kreeg) verloren hun oma, drie ooms, een tante en een neef door toedoen van het Israëlische leger. De medaille houden die mijn dappere moeder en ik kregen voor ons gevecht tegen de onderdrukker zou een belediging zijn voor haar en mijn familie in Gaza.”

Originele bronnen:
Haaretz.com
rtlnieuws.nl

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!