Voorpagina

Al 117 gewelddadige incidenten bij moskeeën in vijf jaar tijd

Zichtbare moskeeën in kleine steden zijn kwetsbaarder voor aanslagen dan andere in grote steden. Onderzoekster Ineke van der Valk heeft een analyse gedaan naar gewelddadige incidenten bij moskeeën tussen 2005 en 2010. Wat blijkt? Al minimaal 117 gevallen van gewelddadige incidenten, maar dat zouden er nog veel meer kunnen zijn. Niet alle moskeeën maken uit vrees voor represailles melding van.


In gemeenten van minder dan 40.000 inwoners vond er veel vaker beladding, vernieling en zelfs brandstichting plaats. In grote steden is de kans op aanslagen veel kleiner, namelijk 10 procent. Volgens woordvoerder Yassin Elforkani (CMO) heeft het te maken met het gegeven dat burgers in grote steden veel meer gewend zijn aan de zichtbaarheid van de islam: ‘In de rand of verder van de steden roepen met name nieuwe ontwikkelingen, zoals de aankondiging van de bouw van een moskee, weerstand op.’

Lees verder op Volkskrant.nl

Foto: Roel Wijnants via photopin cc

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!