Voorpagina

Al het moois komt uit Turkije. Ook de Nederlandse taal.

Van Sinterklaas en de tulp wisten we al dat ze oorspronkelijk uit Turkije kwamen, maar dat ook de Nederlandse taal zijn oorsprong kent in Turkije is toch best verrassend te noemen. Dat meldt Nu.nl op basis van een onderzoek van het Max Planck Instituut in Nijmegen.

De taalfamilie van Indo-Europese talen is afkomstig uit Anatolië, het gebied waar nu Turkije ligt. Tot deze familie behoren meer dan 400 talen, waaronder ook het Nederlands. Het is één van de grootste taalfamilies ter wereld.

Wetenschappers twistten lange tijd over de oorsprong van de Indo-Europese taalfamilie. Sommigen zagen Anatolië als de bron, maar anderen wezen de Russische steppes ten noorden van de Kaspische zee als oorsprong aan. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat het toch Anatolië is.

De onderzoekers gebruikten bij hun studie een techniek die wordt gebruikt door biologen om de familieband tussen organismen aan te tonen. De taalwetenschappers maakten eens stamboom van woorden die dezelfde oorsprong hebben, woorden als ‘neef’, ‘nephew’ en ‘neveu’. Door de overeenkomsten te analyseren kwamen ze tot de conclusie dat alle Indo-Europese talen hun oorsprong hebben in Anatolië.

Bron: Joop.nl

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!