De etnische achtergrond van allochtone lokale politici speelt nauwelijks een rol in hun motivatie en manier van politiek bedrijven. Dat is de belangrijkste conclusie van Ethnic Minorities in Local Politics, comparing Amsterdam and Paris, het promotie-onderzoek van politicologe Laure Michon.
Michon vergeleek twee steden met elkaar – Amsterdam en Parijs – en twee tijdsperiodes: eind jaren 90 en de jaren 2006-2008. Uit gesprekken met allochtone raadsleden hier en daar, toen en nu, blijkt dat de meerderheid van de politici helemaal niet bezig is met hun eigen afkomst of etnische groep, maar dat hun partij en de kiezers hen vaak wel beschouwen als vertegenwoordiger van een bepaalde bevolkingsgroep.
Was u verbaasd over de uitkomst van uw onderzoek?
‘Ja, op basis van de berichtgeving en het publieke debat hierover had ik verwacht dat meer politici zouden zeggen dat ze de eigen etnische groep wilden vertegenwoordigen. Maar de grote meerderheid zei het algemeen belang te willen dienen.’
De eigen etnische groep willen bedienen als politicus is not done in Nederland. Kreeg u geen politiek- correcte antwoorden?
‘Ik denk dat dat met mijn manier van ondervragen wel gebleken zou zijn tijdens de interviews. Daarbij heb ik ter controle de handel en wandel van de geïnterviewde politici nageplozen in krantenarchieven. En een belangrijke aanwijzing is dat eind jaren 90, toen er in Nederland nog een ontspannen sfeer heerste rondom allochtonen, verreweg de meeste raadsleden óók zeiden dat hun etnische achtergrond niet of nauwelijks een rol speelde. Terwijl dat in die tijd echt geen taboe was.’
Hoe verklaart u dit?
‘Allochtone politici zijn net als autochtone vrijwel altijd hoog opgeleid, anders dan de meeste migranten. Ze hebben zich in veel gevallen losgemaakt van hun gemeenschap. Bovendien zijn ze vaak afkomstig uit een minderheid van de etnische groep waarmee ze geassocieerd worden. Bij de Turken gaat het om Koerden, Alevieten of Syrisch-orthodoxen, en bij Marokkanen om Arabieren, terwijl de meeste Marokkaanse Nederlanders Berber zijn.
Wat ook opvalt, is dat ze geregeld een bijzondere migratiegeschiedenis hebben. Of ze zijn geboren uit een gemengd huwelijk. Slechts een minderheid van hen komt uit een klassiek gastarbeidersgezin. Kortom: allochtone politici zijn eigenlijk niet representatief voor de achterban die men denkt dat ze vertegenwoordigen.’
Lees de rest van het interview op de website van Binnenlands Bestuur
5 Reacties op "‘Allochtone politici niet bezig met eigen achterban’"
Dat politici met een buitenlandse achtergrond niet dagelijks te koop lopen met hun afkomst, kan ik wel beamen. Dat doen ze namelijk alleen als ze stemmen binnen moeten halen rondom verkiezingstijd. Overigens gebeurt dat ook bij etnische Nederlanders in de politiek, ook zij leggen de nadruk op culturele achtergrond of andere ‘emotionele’ factoren rondom verkiezingstijd. Maar het verhaal dat de politici van buitenlands komaf niet voortkomen uit de grootste groepen migranten, zoals bij de Marokkanen de Riffijnen, is niet waar. Juist in de lokale politiek zijn de Riffijnen goed vertegenwoordigd. Bovendien is het geen toeval dat misschien wel de twee meest bekende politici van Marokkaans komaf, Aboutaleb en Marcouch, van Riffijnse afkomst zijn. Sterker nog, beide zijn geboren in het Rifgebergte en op latere leeftijd naar Nederland vertrokken.
@Sa, mee eens. Is arabische progaganda van die twee arabische politici die ze hebben gesproken.
Allochtone politici zijn net als autochtone behoorlijk corrupt. Ook zijn zij in staat om te liegen en bedriegen als het hun politieke loopbaan kan bevorderen of als hun opdrachtgevers resultaat willen zien.
Zo zie je ook in Marokko dat de politici exact het zelfde zijn als die in Nederland, alleen gebeurd het bestelen en bedriegen van het volk in Marokko wat openlijker dan hier.
overigens draagt scholing cumulatief niet veel bij aan intellect.
Het allerbelangrijkste is dat politici alles hebben opgegeven om deze loopbaan te vervolgen. Waaruit we de conclusie kunnen trekken dat deze loopbaan hun religie, leven, en hun god is.
Zoals ik al heel lang weet is dat Democratie de meest verdorfen manier van regeren en besturen is, verkiezingen zijn nutteloos, omdat er toch zal gebeuren wat er moet gebeuren.De belangrijkste vraag die echt gesteld moet worden is: Wie heeft het nou echt voor het zeggen? Wie trekt er nou aan de touwtjes?Want het zijn zeker niet die twofaced clowns die tijdens de verkiezingen uw stem willen.
Dit vind ik onzin. Waarom gaat men ervan uit dat omdat iemand bv Marokkaans is, dat Marokkanen zijn achterban zouden zijn. Men moet kijken naar de politieke kleur en niet naar afkomst!
Natuurlijk kijk je naar afkomst, dat bepaald ook zijn/haar politieke kleur. Je verwacht van een islamitische politicus, dat hij zich maximaal zal inzetten om de belangen van moslims in dit land zoveel als mogelijk te behartigen of verdedigen. Maar helaas is werkelijkheid is anders.