Voorpagina

BBC: Aïcha, slachtoffer of verdachte?

De 19-jarige Aïcha uit Maastricht vertrok in februari richting Syrië om er te huwen met met de Turks-Nederlandse ex-militair Yilmaz die jihadisten traint. Haar moeder reisde naar Syrië om haar dochter terug te halen. Nu Aïcha terug is, wordt ze geconfronteerd met ernstige aanklachten: van het aansluiten bij terroristische organisaties tot het plegen van ernstige criminele feiten. Indien ze schuldig wordt bevonden, kunnen de straffen oplopen tot 20 jaar cel.

Het heeft veel weg van een Hollywood-script, volgend BBC-correspondente Anna Holligan: een onschuldig, blond meisje met blauwe ogen die opgroeide in een katholiek gezin wordt verleid door een jihadi en vertrekt naar oorlogsgebied om haar geliefde te vervoegen waarop de moeder als heldhaftige figuur zonder officiële hulp haar dochter uit de kluwen van de slechterik redt.

De vraag die Nederland nu bezig houdt en verdeelt, is de volgende: Is Aïcha een naïef, verliefd slachtoffer of een potentiële verdachte, potentiële terrorist en een bedreiging voor de nationale veiligheid?

Volgens WBH’er Natasha Elfrink (te horen vanaf 10min45 tot 12min30) is Aïcha onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Volgens haar focust de Nederlandse overheid zich enkel op de vraag waarom jongeren naar Syrië vertrekken maar niet op de vraag waarom die jongeren terug willen keren naar Nederland. Een terugkeerbeleid die niet enkel straft, maar ook re-integreert – zoals in Denemarken reeds het geval is – door o.a. psychologische hulp, zou een stap in de positieve richting zijn. Op deze manier kunnen jongeren hun religieuze identiteit (her)ontdekken in een veilige omgeving.

Beluister het volledig BBC-fragment hier.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!