Voorpagina

“Berechten was beter dan vermoorden”

Abdelkarim van Wijblijvenhier.nl schreef een stuk voor SpitsNieuws.nl waarin hij deze stelling verdedigt. Stem mee!

“Libië zou zijn geboren.  Helaas blijft dat sinds vandaag bij een naïeve gedachte. De realiteit spreekt boekdelen. Gisteren zag ik dé foto waar het lijk van Khaddafi bloedend door de Libische straten wordt gesleurd. Een foto die qua bloederigheid niet veel afweek van het bloedvergieten in de periode daarvoor. Ik zag hier enerzijds het Libië dat weken daarvoor de wereld om menselijkheid smeekte. Een Libië dat pretendeerde dat Khadaffi berecht moest worden door onafhankelijke rechtsspraak. Wat ik op die foto’s zag waren echter burgers die getekend zijn door het gewelddadige verleden.”

“Khaddafi had om een aantal redenen beter berecht kunnen worden. Op politiek gebied zou het veel twijfels omtrent het bestuurlijk toekomstperspectief van Libië kunnen ontkrachten. Op maatschappelijk niveau zouden de nieuwe instituties en de democratisering hun werk kunnen doen. Op theologisch niveau zou je islam op een voetstuk kunnen zetten én het streven naar barmhartigheid en hedendaagse rechtvaardigheid kunnen etaleren.”

“Op juridisch gebied zou je eindelijk kunnen laten zien dat straffen niet meer bepaald mogen worden door de ongecontroleerde emoties van individuen. Op praktisch niveau zou hij als informatiebron van essentiëel belang kunnen zijn om het regime uit te kunnen wassen. Op collectief niveau is het een ramp voor Libië. Want hoewel de wraak op Khaddafi het werk is van individuen, lijkt de beeldvorming op een Libische consensus te duiden.”

“Als de Libiërs op langere termijn naar een een volwassen democratie streven, dan… Lees verder en stem!


Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!