Voorpagina

Bethlehems Kerstboom van Verzet

Onder de Palestijnen bevinden zich de vroegste Christenen, zo ook in Bethlehem, een stad die veelbezongen is in deze kerstdagen. Als daad van verzet, hebben de Betlehemse Palestijnen een zeer bijzondere kerstboom opgetuigd in het centrum van de stad, tegenover de Geboortekerk.  Het is een olijfboom die met wortel en al uit de grond getrokken is door het Israëlische leger, versierd met de eerder afgevuurde traangasbommen, foto’s van vermoorde Palestijnen, keffiye (sjaals) en katapulten. Vrolijk kerstfeest? Een strijdbaar kerstfeest!

De activisten steken kaarsjes aan in de vorm van een ster en houden een ceremonie tijdens het ontsteken van de lichtjes, samen met lokale bewoners, politiek leiders en toeristen. De traangasbussen en foto’s ritselen en klingelen in de wind. De burgemeester, Vera Baboun, zegt strijdbaar: “Deze boom is onze boodschap. We planten onze wortels in dit land en zijn geworteld in dit land. De olijfboom is de boom des levens. In deze boom zien we de ogen van onze mensen weerspiegeld, de hoop van onze vrouwen en de dromen van onze mannen. Zelfs al spreken de Israëlis de taal van de dood, dan nog antwoorden wij met de taal van het leven. ”

Oorspronkelijk gepubliceerd op MondoWeiss. Afbeelding copyright Middle East Monitor.

avatar

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van