Voorpagina

Bewezen: voordelen besnijdenis wegen op tegen risico’s

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) heeft in een ontwerpadvies voor de federale richtlijnen van Volksgezondheid in de Verenigde Staten geformuleerd dat de voordelen van mannelijke besnijdenis (of: circumcisie) opwegen tegen de risico’s. Circumcisie is een korte medische ingreep waarbij de voorhuid van het mannelijk lid verwijderd wordt. De studie, die zeven jaar in beslag nam, toont aan dat de procedure een belangrijke rol kan spelen in het bestrijden van seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA), peniskanker en zelfs urineweginfecties.

“De voordelen van circumcisie hebben zich de voorbije tien jaar sterk gemanifesteerd”, zegt dr. Aaron Tobian van de John Hopkins Universiteit. Desondanks zijn de nieuwe studie en de federale richtlijnen belangrijk omdat het aantal besnijdenissen bij mannelijke boorlingen in dalende lijn is. De praktijk wordt al duizenden jaren door joden en moslims toegepast maar werd in de V.S. pas een trend in de 20e eeuw. Waar er in 1900 slechts 25% van de mannen besneden was, werd het in 1950-1960 de culturele norm met 80%. De laatste decennia heeft de trend zich echter omgekeerd. Een van de factoren heeft te maken met demografie: een groeiende groep Latijnse-Amerikaanse minderheden laten traditioneel gezien hun zonen niet  besnijden. Maar ook de schommelende publieke opinie speelt een sterke rol.

De laatste decennia hebben anti-circumcisie groepen een opmars gekend. De nieuwe studieresultaten en richtlijnen zullen waarschijnlijk tot sterke oppositie leiden bij deze lobbygroepen. Dr. Douglas Diekema, een professor pediatrie uit Seattle die werkt rond het circumcisiebeleid van de Amerikaanse Academie voor Kinderartsen, zegt: “Dit is een emotioneel onderwerp voor hen want zij vinden dat circumcisie verkeerd is.” Zeker nu het onderzoek stemmen bevat van partners die in het debat als neutraal worden beschouwd, wordt verwacht dat er veel tegenkanting zal zijn.

In de nieuwe richtlijnen zegt CDC dat er nu sterk wetenschappelijk bewijs is dat mannelijke besnijdenis:

  • het risico op een HIV-infectie na geslachtsgemeenschap met een vrouwelijke partner met HIV doet dalen met 50 tot 60%.
  • het risico op genitale herpes en bepaalde vormen van het humaan papillomavirus (HPV) doet dalen met 30% en meer.
  • de kans op urineweginfecties tijdens de kindertijd en op peniskanker in de puberteit doet dalen.

De studie toont ook aan dat mannelijke besnijdenis veiliger is voor boorlingen dan voor kinderen of mannen.

Lees het artikel op Reuters hier.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!