De Israëlische organisatie Breaking the Silence laat met deze nieuwe expositie 15 videogetuigenissen zien van Israëlische gevechtsveteranen over hun diensttijd in de Palestijnse bezette gebieden. Uniek is dat voor het eerst al die mensen die deze getuigenissen afleggen, herkenbaar in beeld zijn en geïdentificeerd worden met hun volledige naam.
Jonge Israëliërs vertellen wat ze deden en wat ze zagen tijdens hun militaire dienst: onschuldige burgers die geslagen worden, mensen waarvan op dagelijkse basis het huis wordt binnengevallen, kinderen die niet naar school kunnen en ouders die van hun werk en het voeden van hun kinderen gehouden worden door langdurige ‘curfews’ en meer. Al deze getuigenissen tonen ook de slopende invloed op de moraal en psyche van de jonge Israëlische soldaten die deze handelingen uitvoeren en op de samenleving, die hen in deze situatie brengt en daarna verwacht dat de jonge mensen zwijgend terugkeren.
Breaking the Silence wordt internationaal gewaardeerd voor haar werk en activiteiten.
In 2010 was Breaking the Silence een van de drie genomineerde finalisten voor de prestigieuze ‘Sakharov Prize for Freedom of Thought’ van het Europees Parlement. Daniel Cohn-Bendit, een van de leden van het Europees Parlement die Breaking the Silence hebben voorgedragen: “Als we stemmen voor Breaking the Silence stemmen wij voor vrede, stemmen wij voor de eer van de Israëlische democratie en zeggen wij dat wij voorstander zijn van twee staten: de Palestijnse staat en de staat Israël (…) Door toekenning van de prijs, willen wij de vrede een kans geven.”
De Projectie in de BlackRoom is Breaking Anonimity van Quique Kiersenbaum – portretfoto’s van ex-soldaten met een uitleg waarom zij volledig herkenbaar een verklaring hebben gegeven.
Stichting gate48 – platform voor kritische Israëli’s die in Nederland leven – is de initiatiefnemer en medeorganisator van de tentoonstelling.
Bron: Melkweg.nl.
Eén reactie op "Breaking the Silence"
En het goede is dat deze misstanden dus blijkbaar in Israel open besproken kunnen worden. In geen enkel islamitisch land wordt kritiek getolereerd.