MO* magazine interviewde Hans Bonte, de burgemeester van het Belgische Vilvoorde, over zijn succesformule om radicalisering te bestrijden. Samen met Antwerpen, Brussel en Mechelen kende Vilvoorde het hoogste risico voor potentiële Syriëstrijders. De burgermeesters van de vier steden trachten dan ook samen te krachten te bundelen en komen op regelmatige basis samen om best practices te delen. Vooral de strategie van Hans Bonte blijkt succesvol te zijn. Wat doet de Vlaamse burgervader waar anderen maar niet in slagen?
Om te beginnen verwerpt Bonte de simplistische aanname dat geradicaliseerde jongeren of Syriëstrijders een typisch profiel zouden hebben. Bonte onderstreept de verscheidenheid aan beweegredenen en erkent dan ook dat elk geval een aparte aanpak nodig heeft. De nodige nuancering die vaak bij regeringsleiders ontbreekt, wordt zo in het debat geïntroduceerd.
Vilvoorde kiest niet voor een repressief politiebeleid en harde woorden maar zet de deur open voor eenieder die hulp nodig heeft. Zo worden signalen van radicalisering voornamelijk door de directe omgeving (familie, vrienden) opgevangen en gaan zij op zoek naar hulp bij de stad. Een radicaliseringsambtenaar onderzoekt dan of die bezorgdheid effectief gegrond is. Onschuldig tot het tegendeel bewezen wordt! De jongere zelf wordt ook bij de burgemeester uitgenodigd voor een gesprek en krijgt de nodige begeleiding. Zo wordt een vetrouwd klimaat gecreëerd die uitgaat van een bezorgheid en een bereidwilligheid om te helpen, niet een van vooroordelen en straffen nog voor de zonde gepleegd wordt. Ook heeft Bonte begrepen dat de jongeren in kwestie vaak over een beperkte kennis over de Koran en islam beschikken. De stad zet dan ook islamitische schriftgeleerden in die de radicale argumenten voor de oproep tot een gewapende strijd deconstrueren. Een mooi voorbeeld van een samenwerking tussen het politiek beleid en de islamitische theologen.
De burgemeester bewijst ook dat hij over een sterk inzicht beschikt in de manier waarop de ronselaars te werk gaan. Zo legt hij uit hoe ze geïsoleerde gebeurtenissen zoals het niqab-incident gebruiken als argument dat de westerse samenleving vijandig staat tegenover de jonge moslims. De Vilvoordse burgervader blijft onderstrepen dat moslimjongeren wél een plaats hebben in onze maatschappij zonder daarbij de systematische discriminatie te ontkennen. Een eerlijke noot die wij wel weten te appreciëren.
Worden de teruggekeerde Syriëstrijders dan helemaal niet gestraft? Toch wel. Niemand staat boven de wet. Indien grondig onderzoek aantoont dat jongeren betrokken waren in een gewapende strijd, dan moeten zij de juridische gevolgen daarvan dragen in een eerlijk proces. We mogen echter niet vergeten dat ze tegelijk een tweede kans horen te krijgen om terug deel uit te maken van onze samenleving.
En wij hier in Nederland? Wij hebben Aboutaleb. Het contrast kan niet groter zijn! Burgemeester Ahmed Aboutaleb komt niet verder dan het theatrale: “Wil je naar Syrië? Ga maar! […] maar kom hier ook nooit meer terug.” Het verschil tussen een burgervader die een probleem ziet en wil oplossen en een die het vooral belangrijk vindt stoer over te komen, zodat zijn ‘meesters’ niet aan zijn loyaliteit gaan twijfelen.
Door: Warda El-Kaddouri en Khadim Zaman.
Lees het volledig interview op MO* hier.
5 Reacties op "Deradicalisering in Vilvoorde: de succesformule van burgemeester Hans Bonte"
Hiervan kunnen we nog veel leren in Nederland. Niet de Islam word als het grote probleem gezien of iemand die een baard/traditionele kleding etc heeft maar men gaat juist regelrecht op de oorzaak af. Dat is duidelijk gebrek aan onder andere religieuze kennis bij jongeren waardoor ze zwak zijn en hun van alles wijs gemaakt kan worden. Dit word dan ook al jaren geroepen in de islamitische gemeenschap en fijn om te zien dat er mensen hiernaar luisteren en er word ook direct voortgang geboekt.
Misschien moeten we in Nederland ook eens stoppen met het ‘praten over de moslims’ en eens juist beginnen ‘te praten met moslims’. Inplaats dat we onze onderbuikgevoelens blijven voeden. De pvv is nu al jaren actief kan men mij vertellen wat de haat sentimenten voor oplossing hebben gebracht? Niemand kan iets opnoemen maar men blijft er wel op stemmen. Tja.
Overigens vind ik dat je problemen alleen erger maakt als je via de abou taleb route iets probeert op te lossen of verwacht dat hij iets doet voor de islamitische gemeenschap omdat hij moslim is. Abou taleb is een huismoslim hiermee refereer ik naar de speech van Malcom x. Hij bekommert zich meer om wat de partij (die hij aanhangt) hem opdraagt.
Iemand als Abou taleb of Markouch (ook al hebben ze een hoge positie) is dan ook niet de ambassadeur van moslims in Nederland en nog praten zij niet in de naam van alle moslims. De Nederlandse media moet dit ook nog begreipen. Dus hoe minder men aandacht schenkt aan deze clowns des te beter is dat voor de samenleving. De huismoslims die maken namelijk de zaak erger en lossen niets op behalve dat ze op de rug van hun eigen mensen hoger op proberen te komen. Om zodoende hun hoogmoed te kunnen voeden.
De moslimgemeenschap is zich aan het ontwikkelen en de latere generaties die zijn nu met een inhaalslag bezig om problemen binnen onze gemeenschap op te lossen. Elhamdulilah komen we er wel dus hebben we deze clowns zoals Abou taleb en Markouch niet eens nodig. Met het verstrijken van de tijd zullen deze eendagsvliegen van zelf vallen als een baksteen terwijl niemand meer naar hun terugkijkt. En iedereen zal concluderen dat ze geen oplossingen hadden maar juist problemen creeren om zodoende iemand anders te pleasen. Waarvan ze denken dat ze dan gegarandeert zijn om succesvol te zijn.
correctie: ‘Waarvan ze denken dat ze dan gegarandeert zijn om succesvol te zijn.’
Ze denken dat door degene te pleasen hun succes gegarandeert is en ook al betekent dit dat ze op hun volk moeten stampen dan zullen ze toch deze route blijven inslaan.
Dus verwacht dan ook niets van deze clowns.
Geen woord teveel gezegd, Abdelmajid.
Waarom zijn al die zogenaamd beulen Bekeerde europeanen? En toch krijgen ze niet de aandacht die wel de marokkaanse jongeren krijgt.Is dit niet het werk van het westen zelf om alle moslims over de hele wereld aan te pakken inclusief europa.Waarom is ISIS zo groot geworden. Al deze antwoorden verwijs ik jullie naar Martin Vrijland op Facebook of you tube.
Ik begin medelijden te krijgen met Aboutaleb en Marcouch, eerst Nordin Ouali en nu een Belgische burgemeester die bewijst dat je je ziel niet hoeft te verkopen om verder te komen in het leven.