Voorpagina

Deradicalisering in Vilvoorde: de succesformule van burgemeester Hans Bonte

MO* magazine interviewde Hans Bonte, de burgemeester van het Belgische Vilvoorde, over zijn succesformule om radicalisering te bestrijden. Samen met Antwerpen, Brussel en Mechelen kende Vilvoorde het hoogste risico voor potentiële Syriëstrijders. De burgermeesters van de vier steden trachten dan ook samen te krachten te bundelen en komen op regelmatige basis samen om best practices te delen. Vooral de strategie van Hans Bonte blijkt succesvol te zijn. Wat doet de Vlaamse burgervader waar anderen maar niet in slagen?

 

Om te beginnen verwerpt Bonte de simplistische aanname dat geradicaliseerde jongeren of Syriëstrijders een typisch profiel zouden hebben. Bonte onderstreept de verscheidenheid aan beweegredenen en erkent dan ook dat elk geval een aparte aanpak nodig heeft. De nodige nuancering die vaak bij regeringsleiders ontbreekt, wordt zo in het debat geïntroduceerd.

Vilvoorde kiest niet voor een repressief politiebeleid en harde woorden maar zet de deur open voor eenieder die hulp nodig heeft. Zo worden signalen van radicalisering voornamelijk door de directe omgeving (familie, vrienden) opgevangen en gaan zij op zoek naar hulp bij de stad. Een radicaliseringsambtenaar onderzoekt dan of die bezorgdheid effectief gegrond is. Onschuldig tot het tegendeel bewezen wordt! De jongere zelf wordt ook bij de burgemeester uitgenodigd voor een gesprek en krijgt de nodige begeleiding. Zo wordt een vetrouwd klimaat gecreëerd die uitgaat van een bezorgheid en een bereidwilligheid om te helpen, niet een van vooroordelen en straffen nog voor de zonde gepleegd wordt. Ook heeft Bonte begrepen dat de jongeren in kwestie vaak over een beperkte kennis over de Koran en islam beschikken. De stad zet dan ook islamitische schriftgeleerden in die de radicale argumenten voor de oproep tot een gewapende strijd deconstrueren. Een mooi voorbeeld van een samenwerking tussen het politiek beleid en de islamitische theologen.

De burgemeester bewijst ook dat hij over een sterk inzicht beschikt in de manier waarop de ronselaars te werk gaan. Zo legt hij uit hoe ze geïsoleerde gebeurtenissen zoals het  niqab-incident gebruiken als argument dat de westerse samenleving vijandig staat tegenover de jonge moslims. De Vilvoordse burgervader blijft onderstrepen dat moslimjongeren wél een plaats hebben in onze maatschappij zonder daarbij de systematische discriminatie te ontkennen. Een eerlijke noot die wij wel weten te appreciëren.

Worden de teruggekeerde Syriëstrijders dan helemaal niet gestraft? Toch wel. Niemand staat boven de wet. Indien grondig onderzoek aantoont dat jongeren betrokken waren in een gewapende strijd, dan moeten zij de juridische gevolgen daarvan dragen in een eerlijk proces. We mogen echter niet vergeten dat ze tegelijk een tweede kans horen te krijgen om terug deel uit te maken van onze samenleving.

En wij hier in Nederland? Wij hebben Aboutaleb. Het contrast kan niet groter zijn! Burgemeester Ahmed Aboutaleb komt niet verder dan het theatrale: “Wil je naar Syrië? Ga maar! […] maar kom hier ook nooit meer terug.” Het verschil tussen een burgervader die een probleem ziet en wil oplossen en een die het vooral belangrijk vindt stoer over te komen, zodat zijn ‘meesters’ niet aan zijn loyaliteit gaan twijfelen.

Door: Warda El-Kaddouri en Khadim Zaman.

Lees het volledig interview op MO* hier.

 

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!