Voorpagina

Diversiteit in het Oude Syrië: een voorbeeld voor nu

Op deze foto zie je enkele grote geleerden uit Damascus van de 20e eeuw gebroederlijk samen zitten:

– De grote Sufi-geleerde Sayyid Muhammad al-Makki ibn Muhammad ibn Ja’far al-Katani al-Hasani al-Maliki.
– de grote Salafi-geleerde Shaykh Muhammad Bahjat al-Baytaar al-Maydani (de oprichter van Dar al-Tawhid in Ta’if).
– Shaykh Muhammad Hasan Habanaka al-Maydani, symbool van verzet tegen de tirannie van het Ba’th-regime, en de shaykh van een hele generatie grote geleerden, waaronder shaykh al-quraa’ Kurayyim Raajih (pro-revolutie) en Sa’id Ramadan al-Buti (anti-revolutie).
– Shaykh Zayn al-‘Abidin al-Tunisi, vooraanstaand auteur

Ondanks hun religieuze meningsverschillen en hun uiteenlopende karakters, kwamen ze gebroederlijk samen. Ze deelden samen een deken en waren als één lichaam. Dit was voordat het Ba’th-regime aan de macht kwam en met z’n spelletjes verdeeldheid begon te zaaien onder geleerden van verschillende denkrichtingen. Om hen uiteindelijk tegen elkaar uit te spelen.

Soefi, Salafi, Ash’ari, Maliki of Shafi’i – voor hen zijn het louter academische verschillen, geen subculturele identiteiten, die oorzaak zijn van deelname aan genoemde religieuze, rechts- en denkstromen. Weet dat deze geleerden ver verwijderd waren van vurige discussies, die regelmatig worden gevoerd. Verder lieten zij de verschillen in inzicht en karakter niet uitmonden in serieuze conflicten! Enkel huidige dictators lachen in hun vuistje wanneer meningsverschillen uitmonden in grootschalige groepsconflicten.

Abu Illias is een Nederlandse moslim die heeft gestudeerd aan de voeten van diverse islamitische geleerden in het vooroorlogse Damascus.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!