Trouw meldt dat minstens drie supermarkten – Hoogvliet Supermarkten, Jumbo en de Aldi – voortaan producten uit bezette gebieden boycotten. Feitelijk is er geen sprake van een boycot (er worden namelijk geen handelsrelaties verbroken, andere producten uit Israel zijn nog steeds welkom). Volgens het internationaal recht is het verboden om producten van kolonisten uit bezet gebied te verkopen. De eerdergenoemde supermarkten hebben geen trek meer om omstreden producten aan te bieden.
Trouw meldt verder:
Terwijl Aldi, Hoogvliet en Jumbo het voortouw nemen, kijken andere supermarkten de kat uit de boom. Marktleider Albert Heijn wacht bijvoorbeeld op een advies van de branchevereniging voor supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Dit CBL zit weer te wachten op een advies van de ministers Henk Kamp (economische zaken) en Frans Timmermans (buitenlandse zaken). En die kijken weer naar de Europese Unie, want ze behandelen de heikele kwestie het liefst in Europees verband.
Er wordt al jaren actief campagne gevoerd tegen de import van producten uit bezet Palestijns gebied. Met name de organisatie BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) heeft jarenlang actief campagne gevoerd, en dus een grote rol gespeeld in het onder druk zetten van de supermarkten, de Nederlandse regering en de EU.
Mooi nieuws dus, nu de rest van de supermarken nog. Appie, wat gaan we doen?
Pssst..
Wij Blijven Hier! is het platform van de Nederlandse moslim. Wij bieden ruimte aan sterk uiteenlopende meningen en standpunten. Want waarom zou je het leven makkelijk maken als het moeilijk kan? Niet alle meningen en standpunten hier komen overeen met de onze. En anders dan je wellicht van ons verwacht, hebben wij ook niet alle wijsheid in pacht. Dus mocht je het ergens niet mee eens zijn, dan horen we het graag!
En, ben jij al Vriend van WBH?Dank voor je bezoek aan Wij Blijven Hier! Wij zijn al meer dan tien jaar hét platform in Vlaanderen en Nederland voor een authentiek moslimgeluid. Dat doen wij (het team van WBH!) met héél véél plezier en geheel op vrijwillige basis, zonder subsidies. Bewust, want we willen dicht blijven bij wie we zijn.
Wil jij samen met ons de onafhankelijkheid die wij hebben bewaren? Te gek. Dat kan door een eenmalige donatie,
maar ook door Vriend van WBH te worden middels een jaarlijkse
donatie. Dan drinken we dat kopje koffie ook samen.
Doe je mee?
Dit delen:
Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!
8 Reacties op "Drie grote supermarkten weren voortaan producten van joodse kolonisten"
Nu nog de Marokkaanse slagers!
Het is een goed begin; maar die meneer Timmermans van Buza, die is pro israel,net zo erg als meneer Rozenthal de vorige minister van Buza.Dus er is nog een lange weg te gaan. Nederland heeft krietiek op andere landen maar op israel verbergen ze hun krietiek,en praten alles goed wat betreft israel. Alleen dries van agt die is eerlijk en voormalig minister van den Broek die is ook eerlijk. de rest van de nederlandse regering.zijn altijd de zogenaamd ;warme relatie met israel. want die warmte komt uit de schuldgevoelens van de tweede wereld oorlog.
Voorbeeld brief die wij hebben verzonden aan alle supermarkten, Isl.slagers,winkels etc.
Geachte ………………..
Wij zijn te weten gekomen dat U produkten uit Israel verkoopt mn uit de bezette gebieden.
Waarom een boycot van Israël?
Als de produkten uit Israël komen, kan U geen enkele garantie hebben dat er geen bijzitten die uit de bezette gebieden komen. Normaal maken Israëlische bedrijven geen onderscheid en stoppen ze producten uit Israël en uit bezette gebieden in dezelfde dozen…
Wij willen dat Israël daadwerkelijk onder druk wordt gezet om de VN-resoluties uit te voeren, de mensenrechten te respecteren en gelijke rechten te geven aan al haar inwoners. Aangezien onze politici alleen gratuite verklaringen afleggen, willen we als bezorgde burgers zelf het heft in handen nemen. We kopen geen Israëlische producten meer en doen dat zolang het onrecht voortduurt. Met een boycot geven we een signaal aan Nederlandse en Europese politici en aan de Israëlische regering dat er een einde moet worden gemaakt aan de bezetting en het onrecht. Ook universiteiten, sportorganisaties en bedrijven kunnen de samenwerking met Israël stopzetten.
De wereldwijde boycotcampagne tegen de Apartheid speelde een grote rol in de ontmanteling van de racistische regering van Zuid-Afrika . Om dezelfde redenen moet ook een wereldwijde campagne tegen de criminele Apartheids- en bezettingspolitiek de Israëlische regering doen zwichten. Net zoals in Zuid-Afrika streven we naar een vreedzaam samenleven van beide volken en rechtvaardigheid voor iedereen ongeacht religie of afkomst.
Klaar en duidelijk: we veroordelen uitdrukkelijk elke vorm van racisme, dus zowel racisme tegen de Palestijnen, tegen de Joden als tegen om het even welk volk. Met onze boycot sluiten we aan bij een wereldwijde campagne, waar ook de Joodse organisatie Matzpun (Hebreeuws voor “geweten”) deel van uit maakt.
We zijn principiële tegenstanders van geweld en terreur tegen burgers, ongeacht hun ras of godsdienst. Maar het kan ook niet anders dat het geweld en de terreur van de Israëlische bezetting en kolonisatie allerlei vormen van Palestijns verzet oproept. Het is juist omdat wij de bevrijding van Palestina zoveel mogelijk met vreedzame middelen willen realiseren, dat wij oproepen tot een omvattende boycot van het bezettende en koloniserende land Israël.
De door U aangeboden produkten komen volgens de verpakking uit Israël, maar worden deels ook gekweekt op grond die niet aan Israël toebehoort.
Ze komen uit de Jordaanvallei, een deel van de bezette Palestijnse gebieden. een groot stuk van de Jordaanvallei is ingenomen door joodse kolonisten. Palestijnen hebben geen toegang tot grond die volgens het internationaal recht aan hen toebehoort. De nederzettingen zijn illegaal volgens het internationaal recht en een bezetter mag op die gronden geen economische activiteiten ontplooien.
Wij ondersteunen het vreedzame verzet tegen de Israëlische apartheid door middel van boycot, desinvesteren en sancties. De BDS campagne is gestart als antwoord op de oproep van 173 maatschappelijke organisaties in de bezette Palestijnse gebieden en in Israel in 2005 opriepen. De oproep werd wereldwijd beantwoord: door consumenten, en mensenrechtenorganisaties maar ook door bedrijven, banken en pensioenfondsen die hun belangen terugtrokken uit bedrijven die profiteren van de bezetting.
Doel van de boycot is Israël ertoe te bewegen het internationaal recht na te leven en de bezetting van Gaza en de Westelijke Jordaanoever te beëindigen, de muur die op Palestijns grondgebied staat af te breken, de blokkade van Gaza op te heffen en de vluchtelingen hun in het internationaal recht verankerde recht op terugkeer te geven.
Het is een strijd tegen koloniale expansie en vóór het internationaal recht. Internationale bepalingen waaraan ook Israël zijn bestaansrecht ontleent, en die door alle landen en dus ook door Israël moeten worden nageleefd.
Het zou U als winkelier/supermarkt sieren als U in de toekomst besluit géén produkten uit Israel meer te verkopen!
Hopende dat U deze brief ter harte zult nemen en wij als klanten trots kunnen zijn op de besluitvorming van ………… om géén produkten meer uit Israel te verkopen.
Met vriendelijke groet,
Mooie brief Joop, geweldig gezegd!
Ik boycot alle winkels, merken, Islamitische/turkse/marokkaanse slagers die ook maar 1 product van Pisrahell verkopen.
De ALDI is er al op teruggekomen. Helaas.
‘Het zou U als winkelier/supermarkt sieren als U in de toekomst besluit géén produkten uit Israel meer te verkopen!’ ….Winkeliers /Supermarkten – ook geen producten uit Arabische landen.
‘Winkeliers /Supermarkten – ook geen producten uit Arabische landen.