Voorpagina

Ergens in Amerika zijn moslima’s vooral erg “cool”

Dat de hoofddoek niet alleen een religieus symbool is, maar ook culturele en modieuze functies heeft wordt duidelijk gemaakt in een nieuwe clip gemaakt door zogenaamde Mipsterz (Muslim Hipsters). In de video zijn verschillende hippe Amerikaanse moslima’s te zien die skateboarden, klimmen, sporten en selfie’s maken op willekeurige daken. De video laat treffend zien hoe moslima’s in het Westen een middenweg proberen te zoeken tussen religie en cultuur, tussen herkenbaarheid en onderscheidend vermogen.

Er is echter ook kritiek op de video. Sana Saeed, journaliste voor The Islamic Monthly, snapt niet zo goed wat de functie is van de video en schrijft dat een andere realiteit (de vrouw met hijab die het wel degelijk moeilijk heeft in de samenleving) ondergesneeuwd raakt:

“De video heeft geen ander doel dan mooi geklede vrouwen te laten zien die zo in een modeblad passen. Een van de vrouwen in de video beweert zelfs dat ze hiermee stereotyperingen wilt bestrijden. In plaats van te laten zien wat de vrouwen nou echt uniek maakt (bijvoorbeeld hun maatschappelijke betrokkenheid en karakter) zie ik alleen maar vrouwen die gereduceerd worden tot hun uiterlijk.”

Lees het hele artikel van Sana Saeed hier

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!