Voorpagina

Europese raad wil dat staten besnijdenis bij baby-jongens verbieden

De Europese raad heeft geoordeeld dat besnijdenis bij pasgeboren jongetjes een aantasting is van hun fysieke integriteit. Dit meldt Trouw op haar website. Europese staten moeten volgens de raad een wet invoeren, die regelt dat jongens pas besneden mogen worden als ze oud genoeg zijn om mee te praten over die beslissing.

De resolutie over jongensbesnijdenis werd aangenomen met 78 stemmen voor en 13 tegen. De raad roept Europese staten op om met religieuze groepen in het land een debat te voeren over met als doel kinderen te beschermen tegen aantasting van hun mensenrechten.

De Nederlandse artsenorganisatie KNMG sluit zich aan bij het standpunt van de Europese raad. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg vindt dat het argument dat besnijdenis de lichamelijke integriteit aanpast alleen opgaat bij vrouwenbesnijdenis en niet als het gaat om jongens.

De uitspraak van de raad is een gevolg van de Europese discussie over besnijden, die oplaaide toen een deel van het Duitse parlement een verbod wilde. De beslissing van de Europese raad is niet bindend.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!