Voorpagina

Frankrijk weert moslimsprekers

De Franse regering heeft naar eigen zeggen een aantal vooraanstaande moslims de toegang tot het land ontzegd, omdat ze zouden oproepen tot haat en geweld.

bron: DeStentor

Ze waren uitgenodigd te komen spreken op de conferentie van de Unie van Islamitische Organisaties in Frankrijk (UOIF) van 6 tot 9 april in Le Bourget, vlak bij Parijs.

Sprekers
Onder de sprekers die niet mogen komen, of door de negatieve houding van de Franse autoriteiten hebben afgezien van de reis, zijn de populaire televisieprediker Youssef al-Qaradawi uit Qatar, de Saudische geestelijken Ayed bin Abdallah al-Qarni en Abdallah Basfar, de voormalige Palestijnse grootmoefti van Jeruzalem (gezaghebbend islamitisch rechtsgeleerde) Ikrima al-Sabri en de Egyptische prediker Safwat al-Hijazi.

Beginselen van de republiek
De Franse ministers van Binnenlandse en van Buitenlandse Zaken, respectievelijk Claude Guéant en Alain Juppé, stelden dat de moslimsprekers, inclusief de Zwitserse filosoof Tariq Ramadan “de beginselen van de republiek aantasten”. Ramadan, die jaren in Nederland werkzaam was, mag echter wel komen.

Moorden
Franse media stellen dat president Nicolas Sarkozy persoonlijk de sprekers buiten de deur wil houden als reactie op de schokkende moorden eerder deze maand in Zuid-Frankrijk. Een jonge, labiele crimineel Mohamed Merah vermoordde zeven mensen onder wie drie kleine kinderen en voerde de islam als beweegreden op. In april zijn er presidentsverkiezingen in Frankrijk. De moordpartij heeft het thema veiligheid weer op de voorgrond geplaatst.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!