Voorpagina

Geef racisme geen kans!

Vandaag, 21 maart, is niet enkel de eerste dag van de lente maar ook de Internationale Dag Tegen Racisme. Een dag die meer dan ooit nodig. Een enkele blik op Twitter laat zien hoe de hasthag #dailyracisme op een korte tijd trending wordt en honderden getuigenissen van racisme en discriminatie laten zien.

Tijd voor een positieve boodschap!

Vijf leerlingen uit het Stella Maris Instituut uit het Vlaamse Kortrijk kozen voor een schoolproject het thema racisme. Na enkele enquêtes af te leggen in verschillende laatstejaars middelbare scholen (Sint Theresia, KTA, OKAN, PTI, OLV en Sint Niklaas) kwamen zij al gauw tot de conclusie dat racisme nog prominent onder de jongeren aanwezig is. Nadat ze op basis van hun data tot een eerder negatieve conclusie kwqamen, besloten ze om een positieve actie te ondernemen! Ze startten een klein sociaal experiment in een middelbare school in de omgeving. Op vrijdag 13 maart trokken ze naar het Sint Theresia Instituut in Kortrijk met als doel zoveel mensen te knuffelen ongeacht afkomst, huidskleur of religie.

 

Ons doel was niet om racisme uit de wereld te helpen (dat is onmogelijk) maar we kunnen door dit klein en mooi gebaar tonen dat je ongeacht je afkomst, huidskleur of religie iedereen kan knuffelen. Want we zijn bovenal eerst MENS en dan pas onze afkomst, huidskleur of religie. Het ‘knuffelen’ is ons antwoord op het groeiend gevoel van angst, haat en racisme in onze samenleving.’, aldus de leerlingen Lotte Coussement, Ismien Vervaeke, Febe Valcke, Latifa El-Kaddouri & Djena Laridon uit het 6e jaar Jeugd- en Gehandicaptenzorg van het Stella Maris Instituut in Kortrijk.

 

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!