Voorpagina

Halal Facebook op komst

Een sociaal netwerk zonder reclame voor alcohol en zonder foto’s van halfnaakte vrouwen?

Bron: NOS.nl

Dat is het idee achter Salamworld, een soort halal-versie van Facebook. De nieuwe website is vanaf juli, wanneer de Ramadan begint, online.

Salamworld is vooral bedoeld voor jonge moslims tussen de 14 en de 35 jaar en “mensen die zich volgens islamitische waarden oriënteren”, zegt Yavuz Selim Kurt van het hoofdkantoor in Istanbul. “We tolereren geen haram-inhoud op de site, dus niets wat volgens de koran onrein is zoals alcohol, drugs of porno.” Als de gebruikers zoiets uploaden wordt het meteen door verwijderd. De website wordt dan ook regelmatig gecontroleerd.

Op politiek gebied wil Salamworld neutraal blijven, de oprichters zullen ook niets tolereren dat tegen de mensenrechten ingaat of met terrorisme te maken heeft. Het project is ook niet bedoeld als een virtuele moskee volgens de initiatiefnemers, die bijna allemaal zakenmannen zijn uit Rusland en Kazachstan.

Ambitieus

Het is een soort van supermarkt, zeggen ze. Op de site willen de ontwikkelaars een online winkel opzetten van halal-producten. “Als je als moslim naar Amsterdam reist, zul je bijvoorbeeld ook een app kunnen downloaden voor halal-restaurants” zegt Kurt. Verder staat onder meer een online reisbureau voor bedevaarten gepland en een online bibliotheek met boeken over de islam zit er ook aan te komen.

De uitvinders van de ‘halal-facebook’ zijn redelijk ambitieus: ze willen de komende drie jaar ruim 50 miljoen dollar aan het project besteden. De site gaat eerst online in acht talen en zal later worden uitgebreid naar 16 talen. Mensen uit verschillende landen en met diverse culturele achtergronden zullen met Salamworld in contact met elkaar komen, aldus de projectontwikkelaars.

Ze hopen dat duizenden jonge moslims en families zich aanmelden op de site. “Er zit enorm veel potentie in”, zegt Kurt. “Er zijn al 300 miljoen moslims online zijn en veel van hen zijn jong.”

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!