Voorpagina

Hongersnood dreigt opnieuw voor Syrische vluchtelingen

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties trekt aan de alarmbel. Ze zien zichzelf genoodzaakt om voedselbonnen voor maar liefst 1,7 miljoen Syrische vluchtelingen te schrappen door een fundingcrisis.

Onder het programma ontvangen Syrische vluchtelingen in Jordanië, Libanon, Turkije, Irak en Egypte voedselbonnen om eten te kopen in de lokale winkels. Vele families die het al moeilijk hebben om de strenge winters door te komen, dreigen nu ook zonder basismiddelen te vallen. Dit is niet enkel een gevaar voor de gezondheid en veiligheid van de vluchtelingen, maar het schrappen van de voedselbonnen kan ook leiden tot verhoogde spanningen, instabiliteit en onveiligheid in de landen die de vluchtelingen ontvangen.

Volgens het Wereldvoedselprogramma ligt de oorzaak van de fundingcrisis bij donoren die hun beloftes niet nakomen. Er is dringend nood aan nieuwe inkomsten voor de spoedoperaties in Syrië. Volgens de directeur van het Wereldvoedselprogramma is in totaal 64 miljoen dollar nodig voor de maand december.

Sinds de start van het programma heeft het systeem van de voedselbonnen al 800 miljoen dollar opgebracht voor de lokale economieën van de gastlanden.

Lees het officieel persbericht van het Wereldvoedselprogramma hier

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!