Voorpagina

‘Islam niet de bron van vrouwenonderdrukking’

De bron van vrouwenonderdrukking in het Midden Oosten is niet de islam, de Arabische cultuur of vermeende vrouwenhaat. Het verschijnsel is niet typisch Arabisch en heeft Europese wortels, betoogt Max Fisher, buitenlanddeskundige van het Amerikaanse magazine The Atlantic.

Bron: Trouw

Ze zou Arabische mannen demoniseren, vrouwen neerzetten als zielige Oriëntaalse schepseltjes en aanzetten tot racisme. De Amerikaans-Egyptische journaliste Mona Eltahawy heeft minder hectische dagen gekend sinds ze eerder deze week met haar verhaal ‘Why Do They Hate Us‘ op de cover van Foreign Policy verscheen. “Ja, ze haten ons. Dat moet worden gezegd’, verkondigde ze in haar artikel.

Maar is het wel zo eenvoudig? vraagt Fisher zich af. En wie zijn ‘ze’? De Egyptenaren die bijna allemaal op een man stemden zodat slechts twee procent van de landsbestuurders vrouw is? Zijn het soms de Tunesiërs? Zij kozen een parlement dat voor 27 procent uit vrouwen bestaat, zo’n tien procent meer dan in de Verenigde Staten.

Niet alleen Arabisch
Vrouwenonderdrukking komt niet alleen voor in de Arabische wereld, zegt Fisher. In de niet-Arabische gemeenschappen in Afrika en Zuid Azië zijn vrouwen er vaak net zo slecht aan toe, of zelfs slechter. Ja, Arabische landen staan laag genoteerd in onderzoeken naar vrouwenrechten, erkent Fisher. “Maar misschien niet zo laag als je zou denken.”

Onderaan de ranglijst van het World Economic Forum bijvoorbeeld zijn Zuid Azië en de Afrikaanse sub-Sahara beter vertegenwoordigd dan de Arabische landen. Fisher herinnert zich ook een onderzoek van Newsweek waarin alleen Jemen en Saoedie Arabië tot de Arabische laagvliegers behoorden. “Dat is niet om de ernst en omvang van het probleem in de Arabische wereld te relativeren, maar wel een teken dat vrouwenhaat en Arabisch niet zo synoniem aan elkaar zijn als we soms denken.”

Koloniaal verband
Ras, religie of etniciteit, daar ligt de oorzaak van de vrouwenonderdrukking niet, stelt Fisher. Eerder ziet hij een koloniaal verband. “Enkele van de meest prominente grondleggers van de geïnstitutionaliseerde Arabische vrouwenonderdrukking waren niet Arabisch. Ze waren Turks, Brits of Frans. De buitenlanders heersten eeuwenlang over het gebied, manipuleerden de culturen om hun eigen dominantie veilig te stellen.”

Om de mannen rustig te houden, gaven de kolonisten hen absolute macht over vrouwen, zegt Fisher. “De buitenlandse overheersers regeerden de publieke ruimte, de lokale mannen heersten over hun huishoudens, vrouwen hadden niks.” Religieuze leiders die zich sterk maakten voor de superieure positie van de man, kregen alle ruimte van de overheersers, doceert Fisher. “Dit is voor een groot deel de reden waarom vrouwenhaat zich zo wijd verbreidde in de moslimwereld.”

Fisher stelt dat de kolonisten de ‘patriarchale overeenkomst’ ook toepasten in de andere gebieden waar vrouwen nog altijd lijden onder repressie; de sub-Sahara en Zuid Azië. Toen de overheersing van de Arabische gebieden vorige eeuw op haar einde liep en het Westen seculiere leiders in het zadel hielp, veranderde islamitische orthodoxie in een manier om zich af te zetten tegen de kolonisten. Wederom waren vrouwen hiervan het slachtoffer.

Arab brother, western sister
De postkoloniale verhoudingen spelen nog altijd een rol als westerlingen moslims de les willen lezen over vrouwenrechten, denkt Fisher. Hij haalt daarvoor de uitspraak ‘My Arab brother before my Western sister’ aan. Feminisme is in de ogen van veel Arabieren een Westers idee. “Na eeuwen van Westers kolonialisme, bombardementen, invasies en bezetting kunnen Arabische mannen de roep om gelijkheid tussen mannen en vrouwen afdoen als een soort dictaat… Hoe harder onze roep om meer gelijkheid tussen de seksen, des te gemakkelijker kunnen ze van tafel worden geveegd.”

Net als de medestanders van Mona Eltawahy vindt Fisher dat de patriarchale Arabische gemeenschappen wakker geschud moeten worden om te laten zien welke schade zij aanbrengen. Maar Eltahawy wordt met haar Amerikaanse uitspraak van het Engels niet gezien als Oriëntaalse zuster. Haar artikel valt dan ook niet in vruchtbare aarde, concludeert Fisher.

Volg Wij Blijven Hier! ook op Twitter 

10 Reacties op ‘Islam niet de bron van vrouwenonderdrukking’

 1. avatar Dinges says:

  Lang verhaal kort… seksisme en vrouwenonderdrukking zijn slecht.

  En het een cultuur die vandaag de dag nog vrouwen onderdrukt is met gemak achterlijk te noemen.

 2. avatar Fleur says:

  Beste Dinges,

  Je commentaar voegt inhoudelijk niets toe aan het artikel. ”En het een cultuur die vandaag de dag nog vrouwen onderdrukt is met gemak achterlijk te noemen”

  Hiermee bedoel je zeker landen als Peru en Nepal?

 3. avatar Anton says:

  “Islam niet de bron van vrouwenonderdrukking”
  Volgens mij heeft niemand dat ook gezegd. Wat je wel kunt zeggen is dat de meeste religies gedomineerd worden door mannen. En mannen kunnen nare gewoontes hebben.
  Zet veel mannen bij elkaar en je krijgt de ellende met bakken over je heen.
  Geweld, voetbalrellen, seksueel geweld, dictaturen, oorlogen, criminaliteit, allemaal mannen gedomineerd.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6177/Malou-van-Hintum/article/detail/3249021/2012/05/01/Mannen-wat-bezielt-jullie.dhtml

 4. avatar M says:

  Religie is de bron van de meeste/ grootste vooringenomenheid die er is!

  Gemaakt uit de rib van Adam zoals God (als in God van de Bijbel) het zij.

  gelukkig verbroedert religie ook

 5. avatar Anoniem says:

  “Islam niet de bron van vrouwenonderdrukking”
  “de bron” heeft niemand gezegd, wel dat vrouwen binnen de islam mondiaal minder kansen krijgen
  foto zegt voldoende

 6. avatar pieter says:

  In de Rooms Katholieke kerk worden vrouwen uit het ambt geweerd. In streng gereformeerde kringen mogen vrouwen niet in de politiek. “Vrouwen kunnen niet autorijden”. Allemaal onderdrukking, de hele wereld over. Teveel testosteron in de macho. Daar ligt het probleem.

 7. avatar isho says:

  Ik heb ergens op deze site ten gunste van de heer JohnS deze fatwa uitgesproken en ik daag wie dan ook uit om die te ondergraven….deze sheikh moeftie is een keie ouwe pas maar op dat je niet in zijn zee van kennis en wetenschap verdrinkt!!!

  JohnS says:
  15/05/2012 at 08:06

  Mag een moslima trouwen met Kees Janssen zonder-geloof zonder dat hij verplicht wordt om zich te bekeren tot de islam ?

  ISHO says:

  15/05/2012 at 17:20

  Nou JohnS…na heel veel te hebben gelezen en de heilige schriften te hebben bestudeerd en de geeerde geleerden te hebben geraadpleegd ben ik tot het oordeel gekomen dat het niet mag en dat alleen molsimo’s met moslima’s mogen trouwen maar je kan die vrouw wel proberen te overtuigen om geen moslima meer te zijn en van geloof te veranderen want in dat geval kan ze wel met je trouwen zonder een zonde te hebben geleegd en hoeft ze dus niet meer gestenigd te worden wegens harame sex maar ze zal wel worden onthoofd wegens blasfemie en het af vallen van het geloof maar dat lijkt me toch een betere optie en een menselijkere einde dan steniging want dat is best wel wreed….ik hoop hiermee u een goede antwoord te hebben gegeven op uw vraag en u dichter bij het rechte pad te hebben gebracht met mijn wetenschappelijke inzichten.

 8. avatar isho says:

  en dat er Amerikaanse “deskundigen” het opeens opnemen voor de doorgedraaide bebaarden dat is geen wonder want het is Amerika dat de hand boven Saudie Arabie en Qatar houdt en de Islamisten overal aan de macht helpt van Marokko tot aan Egypte en Tunesie….het zijn rechtse neocons onder elkaar….brothers in arms…deze site is ook zo een neocon rechtse nest…..misschien hebben ze het zelf niet door maar ja denken en zelfkritiek zijn niet echt hun sterkste punten.

 9. avatar Jo. says:

  Ik ben het op zich wel eens over het feit dat de islam niet de bron is van vrouwenonderdrukking, maar het komt er wel vaak voor. Het verhaal van die Malala vind ik nog het meest extreem: een 15-jarig meisje door het hoofd geschoten. Dat is toch niet normaal!! Gelukkig krijgt ze nu extra publiciteit, die kan ze gebruiken om vrouwen weer gelijk te krijgen met mannen in Islamitische landen. Zag ik toevallig op http://www.spirit24.nl/#!player/info/program:24085481/group:14627811

 10. avatar Peter says:

  Wat een onzun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.