Voorpagina

Islamisten winnen verkiezingen Marokko

De gematigd islamitische Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) heeft zoals verwacht de parlementsverkiezingen in Marokko gewonnen.

De partij kreeg afgelopen vrijdag 107 van de 395 zetels in het parlement, iets meer dan een kwart van het totaal. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken zondag bekendgemaakt.

De uitslag betekent dat PJD-leider Abdelilah Benkirane hoogstwaarschijnlijk de nieuwe premier van Marokko wordt. ”Dit is een duidelijke overwinning, maar we moeten een coalitie vormen om samen te werken”, zei Benkirane na het bekend worden van de uitslag.

De PJD vormt mogelijk een regering met de nationalistische partij Istiqlal van de huidige premier Abbas al-Fassi. Die is met 60 zetels de tweede partij van het land geworden. Ook de Socialistische Unie van Volkskrachten (39 zetels) en de Partij van Vooruitgang en Socialisme (18 zetels) komen mogelijk in de coalitie.

Het resultaat van de PJD is voor Marokkaanse maatstaven uitzonderlijk hoog. In het uittredende parlement heeft de partij 47 zetels.

Hervormingen
De verkiezingen maken deel uit van een reeks hervormingen die koning Mohammed VI heeft doorgevoerd. De vorst wil daarmee voorkomen dat de onrust in de Arabische wereld overslaat naar Marokko.

Volgens de protestbeweging 20 Februari verandert er desondanks niets wezenlijks in Marokko. De groepering had daarom opgeroepen tot een boycot van de verkiezingen. De opkomst vrijdag was echter 45 procent, meer dan bij de vorige parlementsverkiezingen.

Lees verder.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!