Voorpagina

Islamitische stripheldin als rolmodel

Sinds kort is er een islamitische stripheld. Haar naam is Kamal Khan en zij is een Pakistaans meisje dat de wereld wil veranderen. Zoals het superhelden betaamt, beschikt ze over bovennatuurlijke krachten en dus kan Kamal muteren.

Foto: Marvel Comics

 

 

 

 

 

 

 

 

‘The Guardian’ wijdde vandaag een heel opiniestuk aan dit niet-bestaande meisje. Waarom? Omdat de auteur daar stelt dat Kamala een rolmodel kan zijn voor jonge moslimvrouwen en een tegenwicht kan bieden aan islamofobie, die we normaliter zien in de showbusiness.

Dat klinkt nogal idealistisch, maar volgens de journalist zijn strips altijd een uniek medium geweest om sociale en politieke problemen aan de kaak te stellen. Denk bijvoorbeeld aan Captain Amerika ten tijde van de WOII en X Man ten tijde van de burgerrechtenbeweging.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!