Voorpagina

Isräelische soldaten getuigen over oorlogsmisdaden Gaza-oorlog

De Israëlische ngo ‘Breaking the Silence’ heeft maandag een 70-tal anonieme getuigenissen gepubliceerd over de versoepelde gedragdscode voor het gebruik van vuurwapens tijdens de Gaza-oorlog van 2014. Op het einde van de rit was de boodschap: “Schiet op alles wat beweegt.”

De soldaten getuigen in het persbericht ook over de manier waarop ze bewust foutieve informatie kregen over de plaats waar ze moesten opereren of over het doelwit. Zo werden gebieden inactief verklaard en vrij van burgers terwijl in realiteit nog volledige families zich schuil hielden in de wijken.

 

 

 

 

 

 

 

Human Rights Watch en Amnesty International hadden het Israëlische leger al eerder beschuldigd van oorlogsmisdaden. Ook de Palestijne beweging Hamas blijft echter niet vrij van internationale overtredingen volgens de mensenrechtenorganisaties. Hamas-strijders hadden in juni en augustus 2014 duizenden raketten en granaten afgevuurd op woongebieden in Israël.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!