Voorpagina

Jaarraport ‘Meld Islamofobie’ – persbericht

Jaarrapport ‘Meld Islamofobie’: Toename Islamofoob Geweld Na Aanslagen Parijs in 2015

Het in januari 2015 opgerichte burgerinitiatief Meld Islamofobie publiceert vandaag zijn eerste jaarrapport. Het initiatief registreerde en verifieerde tussen januari en december 158 meldingen.

De meest opvallende constatering in het rapport is het hoge aantal meldingen na de aanslagen in Parijs in januari en november, ten opzichte van de overige maanden. De meldingen uit januari vormen samen iets meer dan een derde van alle meldingen. In november wordt een nieuw hoogtepunt bereikt: 32 meldingen die samen 20% vormen van het geheel. Deze toename vindt vooral plaats na de aanslag van 13 november.

Geweld Tegen Moslima’s en Anti-Vluchtelingen Protest

Meld Islamofobie constateert dat de overgrote meerderheid van de slachtoffers van islamofoob geweld vrouwen zijn die een hoofddoek dragen (91%). In 29% van de gevallen werd hierbij fysiek geweld gebruikt. De daders waren in de meeste gevallen witte mannen.

Daarnaast signaleert het rapport een sterke toename van islamofobe uitlatingen in de context van georganiseerd protest tegen de komst van vluchtelingen en de bouw van azc’s. Diverse malen zijn moskeeën in aanbouw bezet en werden er varkenskoppen geplaatst bij azc’s en moskeeën. Daarnaast zijn ook huizen van moslimgezinnen het doelwit van islamofoob geweld.  Zo heeft in december een vuurwerkbom een ravage aangericht aan een woning in Pannerden.

 Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Ibtissam Abaaziz (0638657499)
email: 
info@meldislamofobie.org 
website: 
www.meldislamofobie.org
link naar rapport: https://www.meldislamofobie.org/wp-content/uploads/2016/04/Meld_Islamofobie_jaarrapport_2015_definitief.pdf

Facebook pagina: 
https://www.facebook.com/MeldpuntIslamofobie/ 

Volg Wij Blijven Hier! ook op Twitter 

2 Reacties op Jaarraport ‘Meld Islamofobie’ – persbericht

  1. Nu we toch bezig zijn: wanneer komt er een meldpunt tegen murtaddfobie, ijtihadfobie, homofobie en sapientofobie?

  2. avatar Klaas says:

    Hoe zit het eigenlijk met de fobie de islam/moslims lijken te hebben voor “ongelovigen” en “afvaliigen”? En dat terwijl deze groepen nog nooit ook maar 1 moslim bedreigd, onthoofd of anderszins vermoord hebben…
    Oftwel “atheistofobie” en “apostatofobie”. Kunnen we dat hier ook melden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.